Foto / Položeno cvijeće

Obilježena druga godišnjica smrti Kemala Montena

Hronika21.01.17, 14:31h

Obilježena druga godišnjica smrti Kemala Montena
Monteno je preminuo 21. januara 2015. u Zagrebu u 67. godini života

 

Delegacije Grada Sarajeva i Asocijacije kompozitora - muzičkih stvaralaca (AMUS) danas su na groblju Bare u Sarajevu položile cvijeće i odale počast Kemalu Montenu, povodom druge godišnjice smrti tog bh. kantautora.

 

Vijenac je uime Grada Sarajeva položio Nedžad Fazlija, koji je izjavio da je godišnjica smrti Kamala Montena mogla biti obilježana i na bolji način. 

 

Smatra da je Monteno zaslužio da se u većem broju sjetimo njegovih djela i svega što je činio na promociji Sarajeva i Bosne i Hercegovine. 

 

godisnjica-smrti-kemala-montena1

 

Generalna direktorica AMUS-a Lejla Trnčić nada se da će se Montenu u narednom periodu ovaj grad i država odužiti bolje i kvalitetnije nego što je to slučaj danas.

 

Naglasila je da je Monteno simbol grada Sarajeva, ali i šireg područja. ​

 

Na 20 TV stanica širom Bosne i Hercegovine danas će biti emitovana specijalna emisija "Portret autora", nastala u realizaciji AMUS-a, a posvećena Kemalu Montenu.

 

Monteno je preminuo 21. januara 2015. u Zagrebu u 67. godini života.

 

Rođen je 1948. godine u Sarajevu, gdje u drugoj polovini 1960-ih godina počinje veoma bogatu i uspješnu karijeru, i to nastupom na festivalu "Vaš šlager sezone" 1967. godine s vlastitom pjesmom "Lidija". Od tada je miljenik festivalske publike u Sarajevu, gdje redovno odnosi prve nagrade kao izvođač, autor glazbe i autor teksta.

 

Za "Šlager sezone", festival kojem je trajno ostao vjeran, nastale su neke od njegovih najljepših šansona, a krajem 1970-ih tu su izvedene i njegove najljepše pjesme gradu i domovini, svojevrsne himne "Zemljo moja" (1975.) i "Sarajevo, ljubavi moja" (1976.). Nježnog, sentimentalnog stila njegov kantautorski opus često je odudarao od mainstreama svog vremena.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook