Washington

Položio zakletvu i preuzeo dužnost: Donald Trump inauguriran u 45. predsjednika SAD-a

Front20.01.17, 17:37h

Položio zakletvu i preuzeo dužnost: Donald Trump inauguriran u 45. predsjednika SAD-a
Novoizabrani predsjednik SAD Donald Trump danas će biti inaugurisan kao 45. američki predsjednik

 

Inauguracioni maraton, kako ga opisuje AP, počet će jutarnjom posjetom crkvi, a bit će završen polaganjem zakletve u “posljednjem plesu večeri”. 

 

Na videu linku možete uživo pratiti ovo dešavanje;

 

 

Donald Trump danas je u Washingtonu položio svečanu zakletvu i službeno postao 45. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

 

Trump je izabran kao kandidat Republikanske stranke, nakon što je prethodno u dva mandata funkciju predsjednika obavljao Barack Obama iz Demokratske stranke.

 

Na predsjedničkim izborima održanim u novembru 2016. Trump je pobijedio kandidatkinju Demokratske stranke Hillary Clinton većinom elektorskh glasova iako je Clinton dobila gotovo tri miliona više glasova građana, što je peti takav slučaj u historiji SAD-a.

 

Trump je najstarija osoba koja je postala predsjednik SAD-a i prva bez prethodnog iskustva u američkoj vladi ili vojsci.

 

Njegovi stavovi izrečeni tokom predizborne kampanje u akademskoj zajednici su ocijenjeni kao populistički, protekcionistički i nacionalistički.

 

U središte kampanje stavljao je potrebu revizije odnosa SAD-a i Kine, trgovinskih sporazuma NAFTA i TPP, te jaču provedbu zakona o imigraciji i izgradnju zida na granici s Meksikom.

 

Časopis Forbes je u 2016. svrstao Trumpa na 324. mjesto najbogatijih ljudi na svijetu s procijenjenim bogatstvom od 4,5 milijardi dolara. Istovremeno s održavanjem inauguracije, širom SAD-a i svijeta održani su protesti protiv Trumpa.
 

 

Predsjednik Barack Obama i prva dama Michelle Obama dočekali su u petak novoizabranog predsjednika Donalda Trumpa i njegovu suprugu Melaniju u Bijeloj kući.

 

Obame su pozdravile Trumpove pred Sjevernim ulazom u Bijelu kuću nasuprot avenije Pennsylvania. Obama je rekao Trumpu kako je dobro što su se ponovo sastali. Oni su razmjenili kurtoazne rečenice a Melania Trump donijela je poklon Michelle Obami. Melania Trump prvobitno je krenula da se rukuje s Michelle Obama, ali ju je prva dama umjesto toga zagrlila.

 

Donald Trump se sprema početi donositi uredbe, u petak, svog prvog dana u Bijeloj kući  kako bi ukinuo politike odlazećeg predsjednika Baracka Obame i proveo dijelove svojih planova za obuzdavanje imigracije i izgradnju zida na američko-meksičkoj granici, javile su agencije.

 

Trump, koji će položiti zakletvu  u petak, namjerava iskoristiti jedno od najmoćnijih sredstva u svom uredu - predsjedničko nalivpero - kako bi potpisao uredbe koje se mogu provesti bez rasprave u Kongresu.

 

"On je predan tome da ne samo prvog dana nego i drugog i trećeg donese stvarne promjena i mislim da ćete to vidjeti u predstojećim danima i sedmicama", rekao je novinarima Trumpov glasnogovornik Sean Spicer u četvrtak dodajući da očekuju aktivnost u petak, tokom vikenda i početkom iduće sedmice.

 

Glavne teme Trumpova programa su obuzdavanje imigracije i stvaranje radnih mjesta, kazao je Spicer.

 

Očekuje se da će Trump u prvih nekoliko dana nakon preuzimanja dužnosti potpisati uredbu o izgradnji zida na južnoj granici s Meksikom, što je jedan od nekoliko koraka vezano za obuzdavanje imigracije koji su mu preporučili savjetnici.

 

(FENA/em)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook