udruženje magacin kabare i američka ambasada

Multimedijalni performans 'Potraga za sličnostima' u Zemaljskom muzeju BiH

Kultura20.01.17, 15:15h

Multimedijalni performans 'Potraga za sličnostima' u Zemaljskom muzeju BiH
Nakon posjete muzeju i razgledanja eksponata, učesnici projekta će u Etnološkoj sali Zemaljskog muzeja pokazati svoja kretivna djela koja su osmislili i izradili za vrijeme petodnevnog kreativnog kampa održanog protekle sedmice u Sarajevu

 

Prva faza projekta „Potraga za sličnostima“, u kojem su mladi ljudi iz svih krajeva BiH istraživali zajednički identitet i kulturno naslijeđe svoje zemlje, bit će krunisana multimedijalnim performansom koji će biti upriličen u subotu, 21. januara u 14:00 sati u Etnološkoj sali Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

 

Nakon posjete muzeju i razgledanja eksponata, učesnici projekta će u Etnološkoj sali Zemaljskog muzeja pokazati svoja kretivna djela koja su osmislili i izradili za vrijeme petodnevnog kreativnog kampa održanog protekle sedmice u Sarajevu.

 

Ovaj performans će biti svojevrsni pečat njihove saradnje, ali i primjer za sve druge mlade ljude u BiH da trebaju čuvati dosadašnje kulturno blago svoje zemlje kao i nastaviti kreirati novo.

 

Zbog sveprisutnosti trenda u kojem se kroz politiku, školstvo i medije potenciraju različitosti među bh. etničkim skupinama, Udruženje Magacin Kabare je uz podršku ambasade Sjedinjenih Američkih Država i  Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, pokrenuo projekat „Potraga za sličnostima“.

 

magacin-kabare

 


Kroz ovaj projekat, mladi iz Doboj Jug-a, Sanskog Mosta, Ljubuškog, Tomislavgrada, Lopara i Ribnika istraživali su individualni i kolektivni identitet, te kulturno nasljeđe BiH kroz film, literaturu, slikarstvo i muzičku umjetnost. Nakon petodnevnog boravka u Sarajevu i pohađanja kretivnog kampa koji je za njih pripremio i osmislio Magacin Kabare, učesnici će svoja djela prikazati zajedničkim performansom u najstarijoj muzejskoj instituciji u BiH.

 


„Rad na ovom projektu je još jednom dokazao da zdravu BiH i njeno društvo možemo graditi jedino kroz upoznavanje i poznavanje njenih stanovnika, kroz razmjenu mišljenja i pronalaženje zajedničkih interesa. Performans koji koji će se održati sutra dokaz je da ovo društvo ima omladinu koja može pokrenuti promjene i osigurati pozitivnu budućnost svih nas“, kazao je Emir Kapetanović, reditelj i voditelj projekta „Potraga za sličnostima“.


Ulaz na performans “Potraga za sličnostima” je besplatan za sve zainteresovane posjetioce.


Ovaj projekat je omogućila velikodušna podrška američkog naroda putem Američke ambasade u Sarajevu i svi stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu ne odražavaju nužno stav Američke ambasade ili Vlade SAD, već isključivo autora.

 

(DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook