Dao intervju za BH radio 1

Šepić: Ovakvim kadroviranjem pozicija sa kojih se treba braniti državotvorna ideja BiH, SDA gubi osnovnu ideju

Front20.01.17, 11:51h

Šepić: Ovakvim kadroviranjem pozicija sa kojih se treba braniti državotvorna ideja BiH, SDA gubi osnovnu ideju
Ključni je problem što je aktuelno bošnjačko rukovodstvo opterećeno svojim slabim kadroviranjem i slabim unutrašnjim načinom popunjavanja pozicija s kojih se treba braniti državotvorni kapacitet i državnotvorna ideja BiH, kaže Šepić

 

U intervjuu za Radio Bosne i Hercegovine Senad Šepić, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i jedan od "četvorke" unutar SDA koji od vrha stranke traži započinjanje unutarstranačkih reformi, rekao je da vrh SDA godinama svjesno ignoriše sve političke snage u drugim nacionalnim korpusima, koje bi podržale ideju Bosne i Hercegovine ako bi pronašle istinske, ozbiljne sagovornike u Sarajevu.

 

- To je veliki problem koji trenutno imamo u društvu i to je veliki hendikep ovakvog načina vođenja SDA. Ja to potpuno drugačije vidim. Ovo što sada imamo generiralo je to da je predsjednik stranke najvećim dijelom izgubio sagovornike u važnim ljudima unutar stranke, u ljudima koji imaju kapacitet, u ljudima koji su, na kraju krajeva, volja naroda. Ne postoji kredibilan partner i ne postoje otvorena ona strateška pozitivna državotvorna partnerstva kad je u pitanju rukovodstvo SDA sa predstavnicima drugih naroda, Srba i Hrvata. Imamo veliki deficit u odnosima u regionu - kazao je Šepić.

 

On je istaknuo da danas ne postoji nijedna otvorena inicijativu od strane bošnjačkog političkog vodstva, koje će znati iskomunicirati region i staviti ga u funkciju da svi zajedno krenemo naprijed.

 

- Rezultat jednog takvog odnosa jeste da se bošnjačka politika, koja treba da bude u ovom smislu potpuno drugačija, otvorenija, koja mora imati taj kapacitat da umjesto da isključuje, da uključuje ljude, umjesto da dijeli, da okuplja ljude. Nažalost, ako vi imate ovakav odnos prema ljudima koji su  najveći broj glasova dobili iz SDA, šta možete očekivati da jedan takav lider, jedno takvo rukovodstvo stranke ponudi kad je u pitanju nešto izvan SDA ili kad je u pitanju nešto izvan bošnjačkog naroda, nešto izvan BiH. Dakle to je problem i mi taj problem moramo riješiti - kazao je Šepić.

 

Na pitanje novinara je li moguće da je bošnjačko političko vodstvo doista u jednom trenutku odstupilo od ideje jedinstvene i multietničke Bosne i Hercegovine, Šepić je odgovorio da je ključni problem što je aktuelno  bošnjačko rukovodstvo opterećeno svojim slabim kadroviranjem i slabim unutrašnjim načinom popunjavanja pozicija s kojih se treba braniti državotvorni kapacitet i državnotvorna ideja BiH.

 

- Ona je jednim takvim vođenjem politike  svakim danom sve više napadana, sve više dovođena u pitanje. Pa onda oni koji izvlače takve zaključke, izvlače ih iz takvog jednog odnosa. Dakle, nema rezultata. Opterećeni, rekao bih, takvim slabim kadrovima, porodično povezanim, interesno povezanim kadrovima i taj način na koji se vodi politika, ne može se odgovoriti onome što jeste osnovna ideja SDA, a to je borba za državu BiH. Takva politika u kojoj ćete vi jednostavno tako usko voditi procese, u kojoj ćete tako usko uzimati prostor za neke poslušnike koji, ustvari služe samo vama, ona generira i hrani i one koji jesu suštinski protiv države i koji, na kraju krajeva, direktno i govore da su protiv države BiH... Neke političke snage u RS-u, a i jedan dio političkih snaga, kako bih rekao u Hercegovini. S te strane SDA mora pokazati taj svoj potpuno drugačiji kapacitet da bi jednostavno te druge političke snage hranila u dobru, a ne da bi ih na neki način podstrekavala i davala alibi da oni idu putevima takvim kakvim i idu. - kazao je Šepić.           

 

Intervju će u cjelosti biti objavljen danas u programu BH radija 1 danas od 13.03 sati. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook