PARLAMENT UBRZANO MIJENJA USTAV

Dramatično upozorenje: Predsjednik Erdogan pretvara Tursku u sultanat!

Front19.01.17, 16:27h

Dramatično upozorenje: Predsjednik Erdogan pretvara Tursku u sultanat!
Parlament ubrzano mijenja ustav kako bi se uveo novi sistem vlasti. Dosad je u prvom čitanju dvotrećinskom većinom usvojeno 18 amandmana, a sedam ih je prošlo i drugo čitanje

 

 

Novi ustav koji predsjednik Recep Tayyip Erdogan nastoji progurati pretvorit će Tursku u "sultanat" i ukinuti demokratiju, rekao je u četvrtak čelnik turske odvjetničke komore.


"U našim knjigama imamo poseban pojam za to: sultanat", rekao je Metin Feyzioglu novinarima u Ankari.


Parlament ubrzano mijenja ustav kako bi se uveo novi sistem vlasti. Dosad je u prvom čitanju dvotrećinskom većinom usvojeno 18 amandmana, a sedam ih je prošlo i drugo čitanje.


Usvajanje paketa ustavnih reformi očekuje se ovoga vikenda u parlamentu, gdje Erdoganova stranka Pravde i razvoja (AKP) ima većinu. AKP podupire dio zastupnika desnog Nacionalističkog pokreta (MHP), dajući mu potrebne dodatne glasove.


Ustavne reforme morat će se usvojiti i na referendumu, najvjerojatnije u travnju. Feyzioglu je upozorio da bi to moglo biti "posljednje slobodno glasanje".


Turska je od neuspjelog puča u julu prošle godine u izvanrednom stanju u kojem su već ograničene neke građanske slobode. Otad je zatvoreno više od 40.000 ljudi, a kritičari upozoravaju da je izvanredno stanje iskorišteno za obračun s političkim disidentima.


Erdogan i čelnici AKP-a tvrde da će novi ustav, kojim jačaju ovlasti predsjednika, donijeti stabilnost Turskoj. Protivnici, pak tvrde, da će nestati mehanizam uzajamne kontrole vlasti, jer će moć biti koncentrirana u rukama predsjednika.


Ustavnoj reformi protive se lijeva oporbena Narodna demokratska stranka (CHP) i prokurdska Narodna demokratska stranka (HDP) čijih je jedanaest zastupnika pritvoreno, javlja Hina, prenosi Dnevnik.hr.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook