Zašto se jedan član Predsjedništva BiH ušutio?

Slavo Kukić: Čović je puno pametniji od Dodika, ne bode kad zna da će izgubiti, a sad čeka da...

Front19.01.17, 12:09h

Slavo Kukić: Čović je puno pametniji od Dodika, ne bode kad zna da će izgubiti, a sad čeka da...
Podsjećamo, sankcije Dodiku podrazumijevaju zabranu putovanja u SAD i zamrzavanje imovine na teroririji SAD, kao i u svim zemljama koje se budu pridružile sankcijama

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Dragan Čović posljednjih dana rijetko se pojavljuje u medijima.

 

Izostale su njegove izjave o posljednjim ''potresima'' na domaćoj političkoj sceni. Čović nije komentarisao sankcije koje su Sjedinjene Američke Države uvele Miloradu Dodiku, a šture su bile njegove reakcije na proslavu neustavnog Dana Republike Srpske, piše N1.

 

Čović je, dakle, odlučio da se ne oglašava, mudro ili ne - pokazaće vrijeme.

 

''Dragan Čović je puno pametniji od Milorada Dodika i u tome je čitava filozofija. On se, što bi narod rekao, ne bode kad zna da će izgubiti i sada naprosto iščekuje kako će reagirati Zapad na ovaj američki poticaj, šta će se događati sa zemljama Evropske unije i može li to dalje eskalirati. Naravno, ostane li to na ovoj inicijativi, on će se za 15-20 dana oglasiti, ne ostane li - on će otkačiti Dodika kao što je sve dosad otkačio'', ispričao je Kukić za N1.

 

Prema njegovom mišljenju, uvedene sankcije neće poremetiti Dodika, ali ako se evropske zemlje odluče za isti korak, to bi već mogao biti problem predsjedniku entiteta RS.

 

''Zasad ovo Dodiku nije problem, ali ako američki partneri u Evropi budu slijedili SAD kao što ih u pravilu slijede u sličnim situacijama, onda bi tu mogao nastati problem jer za razliku od SAD u kojima on nema kapitala ni poslovnog interesa, bojim se da u Zapadnoj Evropi bi se taj kapital mogao pronaći. Ovdje se ne radi samo o njemu osobno, ovo je poruka građanima Republike Srpske, ali i Republike Srbije'', dodao je on.

 

Podsjećamo, sankcije Dodiku podrazumijevaju zabranu putovanja u SAD i zamrzavanje imovine na teroririji SAD, kao i u svim zemljama koje se budu pridružile sankcijama.

 

(N1/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/em)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook