Video / Nakon niza snažnih zemljotresa

Italija: Lavina se sručila na hotel, poginulo više osoba

Hronika19.01.17, 10:22h

Italija: Lavina se sručila na hotel, poginulo više osoba
Spasilačke ekipe imaju velikih problema u krčenju puta do zgrade hotela

 

Hotel Rigopiano u Pescari u centralnoj Italiji ostao je zatrpan snijegom nakon što se u srijedu pokrenula lavina, najvjerovatnije uzrokovana nizom snažnih zemljotresa.

 
Prema posljednjim informacijama, spasioci tragaju za više nestalih osoba, dok se u hotelu nalazilo najmanje 20 gostiju i članova osoblja, javljaju italijanski mediji.


Kako javlja BBC, više osoba je smrtno stradalo.


Pojedini italijanski mediji prenijeli su informaciju o tome da je iz hotela došao najmanje jedan SMS u kojem su gosti pozvali pomoć dodavši kako će u protivnom umrijeti od hladnoće, prenosi Avaz.


Muškarcu u Gorskoj službi spašavanja prijavljena je lavina koja je zahvatila hotel Rigopiano, koja se odvojila od planine najvjerovatnije zbog zemljotresa jučer ujutro. Osoblje hotela i gosti su skoro 24 sata pod snijegom i ruševinama.


- Lavina je ogromna - potvrdio je spasilac Antonio Crocetta.


Unutar hotela se 30 ljudi vode kao nestali.


- Pozivamo glasno, ali niko ne odgovara - dodaje Antonio.

 

Spasioci su uspjeli izvući dvoje ljudi, Giampiera Paretea i Fabija Salzetta. Oni su u trenutku nesreće bili izvan zgrade i vidjeli su kako lavina dolazi.


Jedan od njih je u stanju hipotermije, ali nije opasno po život. Prvo je transportovan do aerodroma u Abruzzu, pa zatim prebačen u bolnicu u Pescari.

 

Spasilačke ekipe imaju velikih problema u krčenju puta do zgrade hotela. U akciji koja se odigravala sinoć učestvovalo je 20 vatrogasaca, dva tima planinskih spasilaca, šest ekipa hitne pomoći i lokalna policija.


Podsjećamo, Italiju je u srijedu u samo 12 sati pogodilo više od 60 zemljotresa, od čega su četiri spadala u grupu ozbiljnijih koji mogu uzrokovati manju materijalnu štetu. Najmanje jedna osoba je poginula od posljedica potresa.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook