Ministar sigurnosti BiH žestoko odgovorio Dudakoviću i Galijaševiću

Dragan Mektić: Ma kakav rat, jadni generale? Ma neće, Dževade, biti rat!

Front18.01.17, 16:36h

Dragan Mektić: Ma kakav rat, jadni generale? Ma neće, Dževade, biti rat!
- Dudaković poručuje, prvenstveno mladim ljudima, da kupuju uniforme, šatore, vreće za spavanje, rekao je također Mektić, a to, po njegovoj ocjeni, znači generalov poziv na kupovinu pušaka, naoružavanje

 

 Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je na pres-konferenciji da Dževad Galijašević i general Atif Dudaković, u medijskim istupima, šalju ratnohuškačke poruke i pozvao Tužilaštvo BiH na hitnu reakciju.

 

Preporučio je da Galijašević, u kontekstu njegove izjave da će na proljeće biti rata u BiH, objasni Tužilaštvu i navode da se u određenim dijelovima Bosne i Hercegovine provodi vojna obuka.

 

Dudaković poručuje, prvenstveno mladim ljudima, da kupuju uniforme, šatore, vreće za spavanje, rekao je također Mektić, a to, po njegovoj ocjeni, znači generalov poziv na kupovinu pušaka, naoružavanje.

 

 - Ma kakav rat, jadni generale? Ma neće, Dževade, biti rat! Neće vam proći ta politika rata i ratne opcije - riječi su ministra sigurnosti BiH koji za Galijaševića i Dudakovića kaže da služe određenim političkim interesima zarad održavanja atmosfere straha i nesigurnosti.

 

-  Pozivam sve normalne ljude da odbace ovu retoriku. Bh. građanima poručujem: neće proći takvi politički projekti - kazao je također ministar Mektić.

 

Po njegovim riječima, Galijašević, osim što, među ostalima, radi protiv mira u BiH, iznosi "najcrnje nebuloze" o srbijanskom premijeru Aleksandru Vučiću te je u službi potkopavanja odnosa BiH i Srbije. Po Mektićevim daljnjim navodima, to se, na određen način, koordinira iz kabineta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika a „posredstvom Pere Simića“ (savjetnika).

 

U uvodnoj riječi, Mektić je kazao da je ovu prvu pres-konferenciju u 2017. godini sazvao zbog toga što se situacija u BiH, u sigurnosnom smislu, drastično i značajno komplikuje zbog sve glasnije ratnohuškačke retorike pojedinaca.

 

 - Nama je cilj Evropska unija, a oni nek ratuju sami sa sobom. Tim likovima poručujem: neće vam proći ta politika - zaključio je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine.

 

(FENA/em)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook