Iz Ministarstva vanjskih poslova RH

Čeka se odluka: Da li će se i Hrvatska pridružiti sankcijama Dodiku?

Front18.01.17, 16:11h

Čeka se odluka: Da li će se i Hrvatska pridružiti sankcijama Dodiku?
Dodik je danas optužio američku veleposlanicu u BiH Maureen Cormack da je kriva što se našao na američkoj crnoj listi i kazao kako je uvjeren da će se to promijeniti čim Donald Trump useli u Bijelu kuću

 

Hrvatska će sama odlučiti hoće li se pridružiti američkim sankcijama predsjedniku Republike Srpske (RS) Miloradu Dodiku, kazao je u srijedu u Zagrebu novi glasnogovornik Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH Tomislav Lendić.

 

Američka administracija nametnula je sankcije Miloradu Dodiku jer je procijenila da je on prijetnja Daytonskom sporazumu čije odredbe opetovano krši, objavilo je američko veleposlanstvo u Sarajevu u utorak.

 

To znači da će Dodiku biti blokirana svaka njegova imovina koja je u posjedu ili pod kontrolom osoba iz SAD-a ili se nalazi na američkom teritoriju. Američkim državljanima također su zabranjene sve transakcije koje uključuju Dodika. Sankcijama se mogu pridružiti i druge zemlje.

 

"Što se tiče RH, mi svoje odluke donosimo sukladno vlastitim procjenama pa tako i glede konkretne implementacije eventualnih sankcija za gospodina Dodika, polazeći naravno od temelja, a temelji su teritorijalni integritet i suverenitet BiH u kojoj će sva tri naroda biti konstitutivna i ravnopravna", rekao je glasnogovornik MVEP-a RH Tomislav Lendić.

 

Dodik je danas optužio američku veleposlanicu u BiH Maureen Cormack da je kriva što se našao na američkoj crnoj listi i kazao kako je uvjeren da će se to promijeniti čim Donald Trump useli u Bijelu kuću.

 

(FENA/em)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook