Pogled iz manjeg entiteta

Reakcije iz RS-a: Pandurević - Republika Srpska ne treba da bude ničiji talac

Front18.01.17, 14:21h

Reakcije iz RS-a: Pandurević - Republika Srpska ne treba da bude ničiji talac
Sigurna sam da ove sankcije neće dugo ostati i da će predsjednik Dodik nastaviti na najbolji način da brani i prezentira stavove RS-a i srpskog naroda u BiH

 

Poslanica SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je danas u Sarajevu da sankcije koje  je SAD uveo protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika predstavljaju nedostojan potez koji su inicirale strane diplomate u BiH.

 

 - To više govori o njima nego o onome kome je upućena. Sigurna sam da ove sankcije neće dugo ostati i da će predsjednik Dodik nastaviti na najbolji način da brani i prezentira stavove RS-a i srpskog naroda u BiH - istakla je.

 

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack saopćila je jučer da su predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku sankcije uvedene zbog nepoštivanja odluke Ustavnog suda BiH o zabrani organiziranja referenduma.

 

Novaković: Sancije neće dati rezultate


Poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Momčilo Novaković (NDP), kometirajući uvođenje sankcija predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku, kazao je da iskustvo pokazuje da ovakve sankcije ne daju rezultate te da im se apsolutno protivi.


- Sankcije koje su ranije uvedene ljudima iz nekih drugih partija nisu dali efekte. Znamo dobro kakvi su bili rezultati, tako da ni ove sankcije neće dati bilo kakav efekt - naglasio je.

 

Košarac: Sankcije Dodiku su odluka odlazeće administracije
 

Šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu PSBiH Staša Košarac smatra da je uvođenje sankcija predsjedniku Miloradu Dodiku odluka odlazeće administracije u SAD-u te da velike sile pokušavaju da sankcioniraju one koji imaju dosljednu politiku i koji poštuju Ustav i volju građana.


- Bilo je različitih vrsta pritisaka, ali je sasvim jasno da je Dodik vodio odgovornu politiku prema građanima RS-a  u skladu s Ustavom i Dejtonskim sporazumom i da nije nasjeo na bilo kakve pritiske velikih sila u ovoj zemlji - naglasio je Košarac.

 

Borenović pozvao Dodika da ne priziva sankcije RS-u

 

Lider Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović pozvao je danas predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika da ne priziva sankcije RS-u i ne uvlači je u dodatne probleme, koji mogu dugoročno ugroziti RS i njene građane.

 

-Znamo da nije ugodno biti pod  sankcijama jedne od najmoćnijih zemalja i nimalo ne likujemo što su uvedene Miloradu Dodiku - naglasio je Borenović Feni.

 

Dodika poziva da nađe način da ne bude problem RS i na taj način pokaže da zastupa interese tog bh. entiteta.

 

-Najveća odgovornost sada je na Dodiku, da odluči u kojem pravcu će ići. Da li će da nastavi da vodi svoju borbu u koju će uvući i RS, što je dugoročno izgubljena bitka, ili će naći način da pokaže da, ako je on problem, neće biti problem RS-a - rekao je Borenović.

 

Napomenuo je da je Dodik danas u obraćanju javnosti, nakon sankcija SAD-a, iznio svoje  stavove, a ne stavove RS-a i sve to ne smije ni na koji način da proizvede eventualne dugoročne posljedice po RS.

 

Nakon što je Dodik „zaradio“ sankcije SAD-a, predsjednik PDP-a je ponovo postavio pitanje da li je to „rezultat“ rada skupo plaćenih lobističkih kuća, pa i onih iz Amerike.

 

-Postavljam pitanje Dodiku gdje su potrošeni novci građana RS-a, oko 30 miliona KM budžetskih sredstava, datih u proteklih šest godina za lobističke kuće Vlade RS-a? Šta su radili ti lobisti i da li su bilo šta radili ili je to samo bilo 'rastaljivanje' između onih koji su omogućili da se taj novac izvuče iz budžeta RS-a - rekao je Borenović.

 

Pandurević: Republika Srpska ne treba da bude ničiji talac

 

Šefica Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu BiH Aleksandra Pandurević kazala je danas da ova stranka ne podržava nikakve sankcije u BiH, bez obzir na to o kojem se entitetu radi.

 

- Ako je iko prošao kroz to, onda su to funkcioneri SDS-a koji su i danas na 'crnoj listi' SAD-a. Brine nas da li će on (predsjednik RS-a Milorad Dodik, op.a.) pokušati da svoj lični problem prebaci na 'pleća' RS-a. To ne bi bilo dobro i mislim da RS ne treba da bude ničiji talac - poručila je Pandurević.

 

Istakla  je da će zatražiti da svaka politička partija koja participira u Vijeću ministara BiH analizira rad svojih kadrova.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook