DA LI JE OVO POČETAK KRAJA LIDERA RS-A?

Ambicije i politički put Milorada Dodika: Sve je počelo u Beogradu davne '83. godine...

Front18.01.17, 12:06h

Ambicije i politički put Milorada Dodika: Sve je počelo u Beogradu davne '83. godine...
Da li je ovo početak kraja Milorada Dodika i uticanja na političke odluke u Bosni i Hercegovini?! Vrijeme će ponuditi odgovor, a do tada donosimo kratak rezime karijere političara koji je razljutio Ameriku i svijet

 

 

Cijela Bosna i Hercegovina i region, ali i brojni svjetski mediji, od juče popodne doslovno su preplavljeni informacijama oko stavljanja na "crnu listu" SAD-a predsjednika RS Milorada Dodika i posljedica koje će ove sankcije proizvesti.

 


Zvanično pojašnjenje ove odluke, koje je uputila Ambasade SAD-a u BiH, ukratko glasi:

 

"Milorad Dodik se usprotivio Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i prekršio zakon, te predstavlja značajnu prijetnju u vezi sa ometanjem provedbe Daytonskog sporazuma".
 

Iako Dodik, nakon poteza SAD-a, u svojim izjavama izražava ravnodušnost i još veću bahatost, te čak poručuje da će sada "biti još više protiv BiH i politike koju kreiraju Cormack i odlazeća američka administracija", u zraku se neminovno nameće pitanje: Da li je ovo početak kraja Milorada Dodika i uticanja na političke odluke u Bosni i Hercegovini?!   


Vrijeme će ponuditi odgovor, a do tada donosimo kratak rezime karijere političara koji je razljutio Ameriku i svijet.   


Milorad Dodik rođen je 1959. godine u Banjoj Luci. Diplomirao je sa 24 godine na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Bilo je to 1983. godine, što je ujedno označilo i početak političke karijere mladog diplomca.

 

Karijera


Ipak, zvaničnu političku karijeru počinje 1986. godine kao predsjednik Izvršnog odbora Općine Laktaši, navode podaci CIN-a.


Prema podacima ovog centra slijed događaja je:   

 

Pred prve višestranačke izbore u BiH 1990. godine, Dodik postaje član Saveza reformskih snaga Ante Markovića. Kao kandidat ove stranke izabran je u Parlament Bosne i Hercegovine (BiH). U toku rata bio je nezavisni poslanik u Narodnoj skupštini RS-a (NS RS).


Godine 1996. formira Stranku nezavisnih socijaldemokrata koja kasnije mijenja ime u Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), a na njeno čelo dolazi 2002. godine.


Po završetku rata, u Narodnu skupštinu RS-a ponovo ulazi 1997. godine. Međutim, već u januaru naredne godine formira Vladu RS-a. Dodik je paralelno bio premijer i poslanik u Narodnoj skupštini RS-a.


Naime, za vrijeme predsjedavanja Vladom RS-a Dodik se 1998. godine kandidovao za Narodnu skupštinu RS-a. Prošao je na izborima i prihvatio poslanički mandat.


Dvije godine kasnije sudjelovao je u izboru za predsjednika RS-a. Osvojio je 162.154 glasa, ali mu to nije bilo dovoljno da pobijedi tadašnjeg predsjednika Srpske demokratske stranke Mirka Šarovića.


Na izborima 2000. godine je dobio mandat u Općinskom odboru Laktaša, ali ga nije prihvatio, već je ostao na čelu Vlade RS-a do 2001. godine.


Na općim izborima 2002. izabran je za poslanika u NS RS-a. Dvije godine kasnije ponovo predvodi listu SNSD-a za Skupštinu Općine Laktaši. I ovaj put dobija mandat u lokalnoj vlasti, ali ga ne preuzima.


Pred kraj mandata u NS RS-u, u februaru 2006. godine, ponovo postaje predsjednik Vlade RS-a. Iste godine osvaja mandat u NS RS-u, ali dva mjeseca nakon izbora po treći put sastavlja Vladu RS-a.


Na općinskim izborima u BiH 2008. godine Dodik ponovo osvaja vijećnički mandat u Skupštini Općine Laktaši, ali ga po treći put ne preuzima.


Dvije godine kasnije postaje predsjednik RS-a sa 319.618 glasova, a na općim izborima 2014. godine potvrđuje svoj predsjednički mandat.


Imovina


Milorad Dodik danas stanuje u Laktašima. Oženjen je sa Snježanom s kojom ima sina Igora i kćerku Goricu.

 

Prema dostupnim podacima CIN-a, vlasnik je dva stana u Beogradu i jednog u Laktašima koje je ukupno procijenio na 740.000 KM. U imovinskom kartonu prijavio je i kuću u Laktašima, vrijednu 300.000 KM, te kuću u Srbiji koju je procijenio na 1,7 miliona KM.


Njegova supruga je vlasnica oko 20 hektara zemljišta kod Laktaša koje je procijenio na 89.000 KM te poslovnog prostora vrijednog 100.000 KM.


Porodica Dodik posjeduje tri vozila - on vozi automobil od 40.000 KM, supruga od 25.000 KM, a automobil njihovog sina Igora vrijedan je 50.000 KM.


U svom imovinskom kartonu Dodik je još naveo da je lično uštedio 49.000 KM, dok je njegov sin vlasnik štednog uloga od 22.000 KM.


Inače, Igor Dodik je suvlasnik voćarske firme „Fruit Eco“. Udio sina u ovoj firmi Dodik je 2010. godine procijenio na 2,6 miliona KM. Međutim, u imovinskom kartonu 2014. nije mogao iznijeti novu procjenu zbog, kako je objasnio, elementarnih nepogoda.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook