Reakcije na sankcije Dodiku

Stavovi iz FBiH: Ahmetović - Dodik će i dalje dobro živjeti, ali građani u RS-u neće

Front18.01.17, 11:53h

Stavovi iz FBiH: Ahmetović - Dodik će i dalje dobro živjeti, ali građani u RS-u neće
Kao najbolje rješenje Ahmetović je preložio da Dodik podnese ostavku na mjesto predsjednika

 

Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović kazao je danas na sjednici tog doma da će predsjednik RS-a Milorad Dodik i njegova porodica unatoč sankcijama SAD-a i dalje dobro živjeti, ali da će politička izolacija imati posljedice na građane tog bh. entiteta.

 

Istakao je da je taj potez SAD-a logičan slijed za sve one koji ruše Ustav BiH i rade na destrukciji i destabilizaciji BiH. Kao najbolje rješenje Ahmetović je preložio da Dodik podnese ostavku na mjesto predsjednika. 

 

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack saopćila je jučer da su predsjedniku RS-a sankcije uvedene zbog nepoštivanja odluke Ustavnog suda BiH o zabrani organiziranja referenduma.

 

Bećirović: Sankcije Dodiku će uticati na cijelu BiH

 

 

 Poslanik Demokratske fronte u Predstavničkom domu PSBiH Damir Bećirović smatra da će sankcije američke administracije predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku uticati na cijelu BiH.



- Dodikov govor nakon uvođenja sankcija pokazuje da BiH ulazi u daljnju eskalaciju stanja u BiH. SAD nisu nikakav sudija između strana u BiH. Dodik i njegova politika je suprotna interesima SAD i njihovim nacionalnim programima - pojasnio je.



Očigledno je, dodao je Bećirović, da neki ljudi razmišljaju da ova zemlja mora da ide u drugom pravcu od onoga što razmišlja Milorad Dodik.

 

Lagumdžija: SAD više nisu mogle trpiti ponašanje svog 'odmetnutog proizvoda'

 

Bivši ministar vanjskih poslova BiH Zlako Lagumdžija izjavio je da su sankcije koje je Obamina administracija uvela Miloradu Dodiku kontinuitet sličnih odluka Bušove administracije i šest prethodnih administracija, čija politika više nije mogla trpiti ponašanje svog "odmetnutog proizvoda".  

 

Naveo je da su održavanje referenduma, nepoštivanje Ustavnog suda i najava novih koraka ka podjeli države i rušenju Mirovnog sporazuma, neminovno vodile ka odlučnoj reakciji ključnog garanta Dejtonske strukture.

 

Lagumdžija tvrdi da svako ko igra na unutrašnje političke igre u ozbiljnoj državi, završi kao politički protivnik ozbiljne države.

 

- Ovim je poslana poruka jatacima i prikrivenim rušiteljima Mirovnog sporazuma i euroatlantske državnosti Bosne i Hercegovine da se može imati rušilačka politika neko vrijeme, ali da se to ne može činiti svo vrijeme. Mnogo veći mali igrači su takve greške napravili ne samo u našem regionu, pa se iz toga ima šta naučiti. Potraga za novim svjetskim poretkom je u toku. Ona je neminovna i prva testiranja se uvijek obavljaju na "manjim igračima i teritorijama " - smatra Lagumdžija.

 

Dodao je da će sankcije vrlo brzo pokazati da su samo početna tačka oko koje će se brzo okupiti veći broj aktera i time označiti početak kraja rušilačke politike podjela u zemlji i regionu, a da će početak kraja te politike biti obilježen pokaznom vježbom početka kraja Milorada Dodika, saopćeno je iz Fondacije društva zajedničkih vrijednosti Sarajevo.

 

Đonlagić: Sankcije Dodiku  upozorenje svima koji ne rade na izgradnji BiH

 

Ovo bi trebalo biti upozorenje ne samo predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku nego i svim političarima u BiH koji ne rade na afirmaciji i izgradnji BiH te stvaranju ekonomskog prosperiteta - kazao je danas u Sarajevu poslanik SBB-a u Predstavničkom domu PSBiH Mirsad Đonlagić.

 

Također smatra da upozorenja međunarodne zajednice i SAD-a nisu ozbiljno shvaćena.

 

Softić: Sankcije Dodiku očekivane

 

Predsjedavajući Doma naroda u PSBiH Safet Softić (SDA),  kazao je da su sankcije predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku očekivane, jer je nakon referenduma, prošle godine u septembru, bilo određenih najava.

 

- Nismo znali kakve će te sankcije biti i da li će do njih uopće doći, ali mogu kazati da je to očekivana stvar. Poslije svakog perioda zagrijavanja dolazi period hlađenja i mislim da je ovo početak perioda hlađenja u BiH - kazao je Softić.

 

Smatra da je odluka američke administracije uputila vrlo jasnu poruku da se neće odreći svojih temeljnih vrijednosti kada je BiH u pitanju, a to su prije svega suverenitet i integritet BiH. 

 

- To je jedna poruka i za one koji su za BiH, a i one koji od BiH žele nekakav drugačiji put - naglasio je.

 

Dodao je da je američka administracija garant Dejtonskog mirovnog ugovora te da su države potpisnice, Srbija i Hrvatska, također preuzele određene obaveze u cilju zajedničkog života svih u BiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook