neprohodni dijelovi

Zbog snježnih nanosa i jakog vjetra problemi na putevima u BiH

Hronika18.01.17, 10:57h

Zbog snježnih nanosa i jakog vjetra problemi na putevima  u BiH
Na većini dionica u višim predjelima vozi se sporije po zasniježenom kolovozu

 

Zbog snježnih nanosa na putnim pravcima Glamoč-Mlinište i Drvar - Bosanski Petrovac obustavljen je saobraćaj za teretna vozila iznad 7,5 tona. 

 

Obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila na putnim pravcima: Kupres-Livno, Trnovo-Dobro Polje i Ljubogošta-Podromanija. Na većini dionica u višim predjelima vozi se sporije po zasniježenom kolovozu. U zapadnoj i jugozapadnoj Bosni dodatne poteškoće vozačima pravi jak vjetar, koji stvara sniježne nanose.  

 

U ostalim područjima kolovoz je pretežno mokar, a zbog niskih temperatura upozorava se na moguću poledicu. Poseban oprez savjetuje se na mostovima, vijaduktima, kao i prilazima tunelima. Ekipe putne službe su na terenu i intervenišu na svim dionicama gdje je to neophodno. 

 

Apeluje se na vozače da vožnju prilagode uslovima na putu, kao i da na put ne kreću bez zimske opreme, koja je zakonski obavezna za sve kategorije vozila. 

 

Zbog lošeg stanja kolovoza i čestih saobraćajnih nezgoda, ne preporučuje se kretanje dionicom magistralnog puta M-14 Srbljani-Bosanska Krupa. Vozači mogu koristiti alternativni pravac R-402 Cazin-Stijena-Ljusina.  

 

Zbog loših vremenskih uslova u Hrvatskoj, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnim prijelazima Izačić i Velika Kladuša. Također, zbog loših vremenskih uslova u Crnoj Gori, granični prijelaz Deleuša (Bileća-Nikšić) zatvoren je za teretna vozila.  

 

Radovi na području Hrvatske i dalje su aktuelni na graničnim prijelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja, tako da se na tim prijelazima tokom dana saobraća usporeno.  

 

Na ostalim graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja, saopćeno je iz BIHAMK-a.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook