HISTORIJA ZAPADANOG BALKANA

Nakon Brisela, predstavljanje historijskih čitanki i u Sarajevu

Hronika17.01.17, 14:57h

Nakon Brisela, predstavljanje historijskih čitanki i u Sarajevu
Nakon predstavljanja dvije knjige o historiji zapadnog Balkana u Evropskom parlamentu u Briselu, predstavljanje i u Sarajevu

 

 

U okviru projekta "Historija budućnosti", pod naslovima "Hladni rat" i "Ratovi, podjele i integracije", u četvrtak 19. januara 2017. godine u Historijskom muzeju BiH biće održana promocija izdanja na engleskom jeziku.

 
Dvije knjige tretiraju dogadjaje na zapadnom Balkanu od 1944. godine do 2008. godine i nastavak su projekta Zajedničke historije jugoistočne Europe koji je Centra za demokraciju i pomirenje iz Soluna započeo prije više od 15 godina.


Sastavljanje alternativnog materijala za nastavu historije u jugoistočnoj Evropi, projekat je nastao iz potrebe da se sagleda zajednička prošlost regiona, posebno sa stanovišta njenog tumačenja u školama.


Uočene su velike razlike u pristupu zajedničkoj historiji, kako među zemljama susjedima, tako i u okvirima jedne države.


Komisija za nastavu historije pri Centru za demokraciju i pomirenje u jugoistočnoj Evropi /CDRSEE/ počela je rad na zajedničkom projektu za nastavu historije 1999. godine.
Prilikom koncipiranja projekta vodilo se računa o razlikama u nastavnim programima i etnocentričnosti nastave, uobičajenoj u svim zemljama ovoga regiona.


Došlo se do zaključka da je neophodno napraviti zbornik koji bi regionalnu historiju jugoistočne Evrope posmatrao, ne izolirano, već kao dio evropske i svjetske historije. S ciljem kompatibilnosti, odabrane su četiri glavne teme moderne historije koje postoje u svim nastavnim programima zemalja u regionu jugoistočne Evrope: Osmansko carstvo, Nacije i države, Balkanski ratovi i Drugi svjetski rat.


Na bazi četiri čitanke održani su brojni seminari za nastavnike historije srednjih škola iz Bosne i Hercegovine.


Projekat je u svojoj prvoj fazi dobio pozitivna mišljenja minmistarstava obrazovanja širom regiona.


Sa spoznajom o vrijednostima projekta, te periodima koje je obuhvatio, krenulo se u razmatranje ideje za nastavkom projekta.


U Briselu je 15.11.2016. godine održana promocija knjiga “Hladni rat” (1944-1990) i ”Ratovi, podjele i integracija” (1990-2008), pod zajedničkim naslovom "Historija budućnosti". Uz 4 prethodne knjige, ovo je nastavak projekta Zajedničke historije jugoistočne Evrope.


U uredničkom i saradničkom timu historičara iz BiH, u realizaciji projekta učešće su uzeli dr. Vera Katz, Vuk Bačanović i Admir Ibričić.


„Hladni rat“ i „Ratovi, podjele i integracije“, nakon izdanja na engleskom, narednih godina će biti prevedne na još 10-tak jezika zemalja jugoistočne Evrope.

 

(DEPO PORTAL/BLI MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook