PASJI ŽIVOT GRAĐANA BIH

Razotkrivanje lešinara u novoj knjizi Slave Kukića 'Vrijeme obnovljenog zavijanja nacionalnih truba'

Front17.01.17, 14:07h

Razotkrivanje lešinara u novoj knjizi Slave Kukića 'Vrijeme obnovljenog zavijanja nacionalnih truba'
Nova knjiga Slave Kukića predstavlja zbir njegovih analitičkih tekstova, tačnije ukupno 83 analize nastale u vremenu od predizborne kampanje za parlamentarne izbore 2014. godine do početka predizborne kampanje za lokalne izbore 2016. godine

 


U Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu danas je promovisana nova knjiga profesora i bh. akademika Slave Kukića "Vrijeme obnovljenog zavijanja nacionalnih truba".


Nova knjiga Slave Kukića predstavlja zbir njegovih analitičkih tekstova, tačnije ukupno 83 analize nastale u vremenu od predizborne kampanje za parlamentarne izbore 2014. godine do početka predizborne kampanje za lokalne izbore 2016. godine.
 

Iza ovog djela stoji ugledna bh.izdavačka kuća Kult B, koja je proteklih godina izdala nekoliko kapitalnih djela za bosanskohercegovačko društvo, ali je u epicentar javnosti dospjela u decembru 2015. godine, nakon pomame, ali i ogromne političke prašine koju je izazvala knjiga o prvom predsjedniku BiH "Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira".


Na današnjoj promociji o knjizi su, uz autora, govorili recenzenti i profesori Esad Bajtal i Hidajet Repovac, dok je moderator bio profesor Ivan Cvitković.

 

slavo-kukic-trube-1


Govoreći o Kukićevom analitičkom promatranju "jada i bijede" u kojem žive građani, sada i zvanično, najjadnije zemlje svijeta, Esad Bajtal je istakao da se svi domaći etnolideri koriste istim metodama - bacanjem prašine u oči i uljepšavanjem zastrašujuće stvarnosti koju su političke elite same proizvele.


- Na sceni je irancionalni princip uljepšavanja realnosti od strane političkih elita. Ova knjiga je potresno svjedočanostvo insinuacija i manipulacija svake vrste. Pored prisutnog ekononskog i moralog uništavanja, prijeti i doslovno biološko uništenje građana, a mogući izlaz iz takvog stanja je i novi ratni metež. Stoga su retoričko dizanje straha i mržnje kod druge strane preduslov takve vladavine, kazao je Esad Bajtal.

 

On je istakao i kako u sređenim državama čak i životinje imaju sistem po kome žive, a da građani BiH u ovom trenutku žive ispod "pasjeg nivoa".


Hidajet Repovac je naglasio da Kukić u svojoj knjizi pokazuje kolike su stvarne prijetnje narastanja nacionalizma u BiH, te s ona može posmatrati i kao jedno dramatično upozorenje.   


- Nacionalne trube zavijaju u kontinuitetu, tako da ne možamo govoriti samo o prijetni od nacionalizma nego i o ratnohuškačkoj atmosferi. Kukićeve kolumne nisu samo kritička ocjena stanja nego i upozorenje na ono što bi moglo da se desi. Autor ne kritikuje samo nacionalističku desnicu koja je učvrstila svoju vladavinu na politici podjela i mržnje, on kritikuje i bezidejnu ljevicu, koja nema snage da na to adekvatno odgovori, upozorio je Repovac.


Sam autor u uvodnoj napomeni knjige navodi:


- I već u startu je, mada se radilo o vremenu predizborne kampanje, bilo očito da razdoblje, u koje BiH ulazi, upamćeno neće biti ni po čemu dobrom... Nažalost ni moje, ni poruke mase drugih nisu nailazile na odjek – niti su one, kojih su se ticale, motivirale na bilo kakve korekcije... Naprotiv, svakim je danom postajalo sve vidljivije da se logika etnonacionalističkih truba, koja obilježi prethodnih četvrt stoljeća, vraća na širom otvorena vrata. I usput, njihove prijetnje nisu dolazile samo iz jedne od etnonacionalističkih busija nego bukvalno iz svih triju. Ako se, pak, o razlikama i može govoriti, a može, one su tek u stilu.

 

slavo-kukic


Kukić u knjizi postavlja krajnje utemeljeno pitanje koliko je uspješno suprotstavljanje trendovima, koje u Bosni i Hercegovini oblikuje obnovljeno uključivanje nacionalnih truba, uopće moguće?


I odgovara:


"Mogućnost takvog suprotstavljanja, istina je, još uvijek nije potpuno isključena. Istina je, potom, da je takva mogućnost u najznačajnijoj mjeri vezana za bosanskohercegovačku političku ljevicu – jer, jedino ona ima integracijski potencijal kojim se zakone realnog može pretpostaviti iracionalnim kolektivnim interesima. Ali, istina je da je u prethodne
dvije godine i ona, politička ljevica, prolazila svoje Scile i Haribde. I da je zbog njih i sama dijelom osakaćena".


Tim procesima, kojima je zahvaćen lijevi politički pokret BiH, posvećen je relativno značajan dio i ovog serijala. Jedan od njih posvećen je sunovratu SDP-a i pokušaju ove partije da povrati dio svoga utjecaja kojeg je u biračkom tijelu imala prije četiri-pet godina.


Drugi dio tekstova tiče se pojave nove stranke političke ljevice - Demokratske fronte, a dio serijala se bavi i idejama o ujedinjenoj ljevici "kao jedino realnom jamstvu opstanka i evropske budućnosti BiH".


U duhu svoje izdavačke tradicije, i novo izdanje Kulta B "Vrijeme obnovljenog zavijanja nacionalnih truba" zasigurno  predstavlja još jedno značajno djelo za bh. društvo, koje analitički tretira turbulentnu, ali apokaliptičnu političku realnost BiH.

 

slavo-kukic-promocija-2


Stoga je i izdavač Mustafa Kapidžić na kraju promocije kratko prokomentarisao da se nada da će novo Kukićevo djelo otvariti intelektualnu polemiku na tu temu, ali ne i polučiti napade kakvi su Kult B, izdavača i autora pratili nakon izdavanja kontraverznoe knjige "Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira".

 

Promocija je počela odavanjem počasti minutom šutnje u čast preminulog člana ANUBIH profesora Dubravka Lovrenovića, a promociji su prisustvovali brojni bh. akademski radnici, profesori i ugledne javne ličnosti, te visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko

 

(DEPO PORTAL/BLIN MKAGAZIN/ad/Foto: Fena)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook