U toku predistražne radnje

Tajna nestalog novca iz Tužilaštva: Ko ima 'ljepljive prste'?

Hronika16.01.17, 15:08h

Tajna nestalog novca iz Tužilaštva: Ko ima 'ljepljive prste'?
Vode se predistražne radnje o navodnom nestanku novca iz predmeta Milaković, a bit će formiran i predmet o novcu iz Elipse

 

U Tužilaštvu BiH se vode predistražne radnje o navodnom nestanku novca u dva predmeta i to Milaković i Elipsa.


Preciznije, na naš upit iz Tužilaštva su odgovorili: “U vezi s novcem iz predmeta Milaković formiran je KTA predmet i vrše se određene provjere. U vezi s upitom o predmetu Elipsa, bit će fomiran predmet i izvršit će se provjere. U slučaju nestanka bilo kakvog dokaza ili spisa, pokreću se provjere, kako bi se ustanovilo šta se desilo.”

 

Priča o nestanku žute koverte sa 55.000 maraka iz predmeta Milaković već odavno se valja iza brda, a u centru ovih provjera je tužilac Božo Mihajlović. Žurnal je nedavno objavio tekst u kojem navodi da je on 15. novembra 2010. izdao naredbu kojom traži izuzimanje privremeno oduzetog novca iz ovog predmeta. Upravo na osnovu medijskih napisa UDT je 4. januara ove godine registrovao predmet protiv Mihajlovića, a dva dana kasnije, vezano za isti slučaj, primaju i pritužbu tužitelja Olega Čavke (čija je suspenzija također tražena u dva navrata, op.a) i koji je u momentu izuzimanja novca iz sefa bio na bolovanju.


Izvor iz Tužilaštva tvrdi da je mogućnost da je Mihajlović uzeo spomenuti novac minimalna, te da u tom slučaju sigurno ništa ne bi potpisivao. Milorad Milaković, prijedorski kralj prostitucije, sa sinovima se našao pod istragom 2003. godine, a već naredne je sporazumom i osuđen. U presudi se nigdje ne spominje oduzimanje novca.


U međuvremenu, BIRN objavljuje da je među izuzetim predmetima 2011. u predmetu Elipsa bilo i novca, te da je nestalo oko 70.000 KM. U ovom predmetu su Ivica i Damir Ćuk osuđeni zbog utaje poreza na po četiri godine zatvora, kao i na po 80.000 KM kazne. 

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook