VLADA FBIH URADILA IZVJEŠTAJ

Dramatičan pad profita u Elektroprivredi BiH: Slijede otkazi i smanjenje plaća!

Hronika14.01.17, 19:54h

Dramatičan pad profita u Elektroprivredi BiH: Slijede otkazi i smanjenje plaća!
U izvještaju se kaže i da je dramatičan pad profitabilnosti Elektroprivrede i da se zahtijeva hitna i odlučna reakcija i promjena pristupa Uprave kako bi EP zaustavila negativan trend poslovanja i poboljšala parametre profitabilnosti i produktivnosti

 

 

Po istom principu kako je urađen izvještaj o poslovanju BH Telecoma Ured premijera Federacije Fadila Novalića izradio je izvještaj i za Elektroprivredu BiH, piše novinska agencija Patria.


U njemu se navodi da se tokom 2016. godine Vlada FBiH suočila sa značajnim problemima i opstrukcijama pri upravljanju EP BiH, zbog čega je došlo do zastoja u realizaciji investicija, kao i nedostataka aktivnosti na restruktuiranju rudnika. Navedeno je da izuzetno loše i sporo vođenje projekata i investicija rezultira kašnjenjima u realizaciji značajnih infrastrukturnih projekata.


U izvještaju se kaže i da je dramatičan pad profitabilnosti Elektroprivrede i da se zahtijeva hitna i odlučna reakcija i promjena pristupa Uprave kako bi EP zaustavila negativan trend poslovanja i poboljšala parametre profitabilnosti i produktivnosti.


- Nakon što je u 2014. i 2015. godini ostvareno oko 3 miliona KM dobiti, u 2016. dobit je 3 puta manja, a po aktuelnim projekcijama predloženim od strane Uprave EP u 2017. godini očekuje se još niža dobit od samo 538.000 KM. Suštinski gledano Plan poslovanja 2017.-2019. koji je ponuđen ne predlaže bilo kakve mjere na poboljšanju stanja kako po pitanju profitabilnosti, tako ni po pitanju produktivnosti koja je ključna mjera za stabilizaciju poslovanja – navodi se u Izvještaju, u čijem je posjedu agencija Patria.


Sudeći po svemu navedenom, moguće je da će Vlada FBiH pokrenuti smjenu odgovornih za ovako loše stanje koje je poražavajuće i drugačije u odnosu na ono kako se prezentira iz Elektroprivrede BiH.


Vlada FBiH u dokumentu je navela i strateške ciljeve koji trebaju biti uključeni u Plan poslovanja, a to su između ostalog smanjenje broja zaposlenih za pet posto, smanjenje ukupnog broja dana bolovanja pet posto, smanjenje povreda na radu za pet posto, smanjenje učešća administrativnog osoblja za deset posto, smanjenje ukupnih troškova za deset posto, smanjenje troškova plata i naknada za deset posto...


Sporna je i pouzdanost finansijskih izvještaja, što je potvrđeno u izvještajima eksterne revizije, kao i Ureda glavnog revizora.


- Revizorski izvještaji za 2015. godinu su sa rezervom za nekonsolidovani izvještaj (samo EP BiH), a bez mišljenja za konsolidovane izvještaje (EP plus rudnici) što znači da se ne može potvrditi vjerodostojnost pojedinih, materijalnih stavki u izvještaju. Uzdržavanje od mišljenja je najteža kvalifikacija koja se može pojaviti u reviziji i praktično znači da revizor nije mogao potvrditi vjerodostojnost i pouzdanost izvještaja. Stavke koje su sporne mjere se u stotinama miliona i spadaju u klasične stavke na kojima se vrše knjigovodstvene „manipulacije“, vrijednost zaliha, vrijednost investicija u toku, nabavke, ugovori o djelu, avansi – stoji u analizi.


Produktivnost rudnika je na najnižem nivou u odnosu na region, bez bilo kakvog plana za poboljšanje u ovoj oblasti.


- Uprava ne poduzima mjere na aktivnom pristupu restruktuiranju rudnika, nego nagomilane probleme, operativne prirode prebacuje Vladi FBiH. EP BiH mora biti aktivan učesnik u upravljanju rudnicima, kroz sistematsko i dosljedno planiranje provođenje mjera u najboljem interesu privrednog društva i vlasnika.

 

(Nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook