Odnos države prema mladima

Hrvatska će mladima plaćati pola rate kredita za stan, u BiH još uvijek teško do krova nad glavom

Hronika14.01.17, 14:02h

Hrvatska će mladima plaćati pola rate kredita za stan, u BiH još uvijek teško do krova nad glavom
U BiH je mladima još uvijek teško doći do krova nad glavom. Kamate za stambene kredite najviše su u cijelom regionu

 

U Hrvatskoj je završena javna rasprava o prijedlogu zakona o subvencioniranju stambenih kredita. HRT je objavio kako će, nakon saborske procedure, država mlađima od 45 godina, prema već isprobanom modelu, plaćati pola mjesečne rate kredita prve četiri godine. Natječaj se očekuje početkom ljeta.

 

Država će plaćati pola mjesečne rate prve 4 godine, a osobama s invaliditetom 5 godina. Rok se produljuje i za svako novorođeno dijete i to za dvije godine. Prijavljeni ne smiju imati nekretninu u vlasništvu, a mogu na ovaj način kupiti novi ili stari, veći stan, ali i kuću.

 

Oni koji budu došli prvi sa zahtjevom oni će imati prednost i tako će se trošiti fond od 35 miliona kuna (oko 9,1 milion KM) kojeg je Vlada planirala za 2017. godinu. Predviđa se da će pravo na subvencioniranje hrvatske Vlade iskoristiti oko 2.000 građana.

 

U BiH je mladima još uvijek teško doći do krova nad glavom. Kamate za stambene kredite najviše su u cijelom regionu.

 

U Kantonu Sarajevo mladima nude kupnju stanova po povoljnijim uslovima, ali su i ti programi daleko od evropskih. Potrebno je da aplikanti odmah plate 30 posto cijene stana, a ostatak na 60 do 80 jednakih rata, bez kamata. No, i tako nešto za mnoge je prevelik zalogaj. Osim toga, "povoljnijih" stanova u Sarajevu je nedovoljno, piše Patria.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook