žalbom na prvostepenu presudu

Haško tužilaštvo traži doživotni zatvor za Karadžića: 40 godina nije srazmjerno težini njegove odgovornosti

Front13.01.17, 17:51h

Haško tužilaštvo traži doživotni zatvor za Karadžića: 40 godina nije srazmjerno težini njegove odgovornosti
Žalba je drugostepenom sudskom vijeću Tribunala podnesena početkom decembra i ima 89 stranica, dok Karadžićeva žalba, koja je također nedavno objavljena, ima 233 stranice

 

U žalbi na prvostepenu presudu bivšem lideru bosanskih Srba Tužilaštvo traži da izrečena kazna bude zamijenjena doživotnim zatvorom.


Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je žalbom kaznu doživotnog zatvora za bivšeg predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Radovana Karadžića, koji je u martu prošle godine osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida počinjenog u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine, objavio je u petak Tribunal.

 

Žalba je drugostepenom sudskom vijeću Tribunala podnesena početkom decembra i ima 89 stranica, dok Karadžićeva žalba, koja je također nedavno objavljena, ima 233 stranice- prenosi AlJazeera.

 

Haško tužilaštvo u žalbi obrazlaže zašto smatra da Karadžić zaslužuje doživotni zatvor, tvrdeći da kazna od 40 godina zatvora nije srazmjerna težini njegove krivične odgovornosti.

 

"Karadžićeva krivična odgovornost bez presedana je i zahtijeva srazmjerno kažnjavanje. Sankcija koju mu je izreklo prvostepeno sudsko vijeće očigledno je neadekvatna, nedovoljno obrazložena i predstavlja zloupotrebu diskrecionih ovlaštenja", navodi se u podnesku Tužilaštva.

 

'Kriv i za genocid 1992.'


Između ostalog, žalbom se traži da Karadžić bude proglašen krivim i za genocid, prenosi Tanjug.

 

Također se tvrdi da su utvrđeni zločini posljedica zajedničkog zločinačkog poduhvata te da su Karadžić i ostali učesnici zajedničkog zločinačkog poduhvata imali genocidne namjere.

 

"Karadžićeva vodeća uloga u zločinima počinjenim širom Bosne i Hercegovine izdvaja ga kao najozbiljnijeg počinitelja osuđenog pred Haškim tribunalom do sada", navodi se u žalbi.

 

Karadžić i haški tužioci imaju rok da do 15. marta ulože odgovore na žalbe suprotne strane. Usmeno izlaganje žalbi trebalo bi biti održano na proljeće 2018. godine, a konačne presude očekuju se godinu kasnije.

 

Haški tribunal osudio je u martu Karadžića na 40 godina zatvora, proglasivši ga krivim za genocid počinjen u Srebrenici i zločine protiv čovječnosti počinjene nad Bošnjacima i Hrvatima tokom rata u 20 općina, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

 

Uhapšen 2008. godine


Oslobođen je krivice za genocid počinjen 1992. godine.

 

Karadžić je u sudskom pritvoru u Scheveningenu od 30. jula 2008, nakon 13 godine skrivanja..

 

Vlasti Srbije uhapsile su Karadžića, kako su saopćile, 21. jula te godine u Beogradu.

 

Karadžićevi advokati tvrdili su, međutim, da je on bio uhapšen 18. jula i da je tri dana držan na nepoznatom mjestu, podsjeća agencija Beta.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook