Predsjedavajući Predsjedništva BiH pojašnjava

Ivanić: Ako Oružane snage idu na mezarje Aliji Izetbegoviću, mogu i na naše svečanosti

Front13.01.17, 14:31h

Ivanić: Ako Oružane snage idu na mezarje Aliji Izetbegoviću, mogu i na naše svečanosti
Ništa nije, kazao je, urađeno mimo lanca komande, već u skladu sa zahtjevom, pravnim aktima, a o svemu je obaviješteno Ministarstvo odbrane BiH, Zajednička i Operativna komanda OS BiH, a sve je urađeno u skladu s procedurama

 


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da je on, u skladu sa zakonom i ranijom praksom kolektivnog šefa države, naredio da mu bude dodjeljenja Počasna jednica Oružanih snaga BiH na obilježavanju 9. januara.

 

-Ja sam tražio počasnu jedinicu i odredio mjesto i način gdje će ona biti, u skladu s pravnim aktima - izjavio je Ivanić, ističući da je sve urađeno u skladu s procedurama i da je za njega to završena priča, budući da je RS usvojila novi zakon o "Danu RS", kojim je, na svoj način, praktično provela odluku Ustavnog suda BiH.

 

Taj zakon, dodao je, važeći je i niko ga nije osporio te treba da prestane euforija o tome u, kako je naveo, federalnim medijima.

 

Ivanić je u izjavi novinarima u Kasarni "Kozara“ u Banjoj Luci, gdje je danas prisustvovao prijemu u povodu pravoslavnog Božića, rekao da ni dosad nije nikada trebalo da se traži odobrenje za upotrebu počasne jedinice, koja je išla i na neke druge aktivnosti druga dva člana Predsjedništva BiH, o čemu se nikada nije ni razgovaralo na sjednicama.

 

-Nikada nisam pitao za upotrebu drugog puka kada su išli na mezarje na Kovačima. Nije mi to smetalo i ne smeta. Smatram prirodnim da vojnici drugog puka OS BiH polože vijence Aliji Izetbegoviću, ali jednako tako očekujem da poštuju i moje pravo da ljudi iz RS budu tamo gdje oni i ja mislim da treba da budu - istakao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

 

Ništa nije, kazao je, urađeno mimo lanca komande, već u skladu sa zahtjevom, pravnim aktima, a o svemu je obaviješteno Ministarstvo odbrane BiH, Zajednička i Operativna komanda OS BiH, a sve je urađeno u skladu s procedurama.

 

-Ako bi zbog čega zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić trebao biti smijenjen onda bi trebao zbog toga što je pokušao da ospori moj zahtjev i naređenje, a nikako zato što ga je potpisao. Njegova jedina odgovornost jeste to što je sebi dao za pravo da viši nivo komande on ocjenjuje - dodao je Ivanić.

 

Kazao je da je bilo primjedbi i zašto današnja počasna jednica nije bila 8. i 9. januara u Banjoj Luci, pojasnivši da se jedinica koja je danas bila postrojena u Kasarni "Kozara“ koristi samo u posebnim prilikama, kada se ide u posjetu Ministarstvu odbrane, kasarnama i vojnim lokacijama te prilikom dočeka stranih delegacija.

 

Pozvao je da se svi fokusiraju na provođenje dokumenta koji se zove pregled odbrane kako bi se OS BiH prilagodile u skladu s dokumentom. 

 

(FENA/dg)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook