Ponovili da za njih postoji samo jedna država BiH

OHR: Visoki predstavnik nije poredio RS i NDH, a Ustavni sud je rekao svoje i to tri puta!

Front11.01.17, 19:27h

OHR: Visoki predstavnik nije poredio RS i NDH, a Ustavni sud je rekao svoje i to tri puta!
Podsjećamo, visoki predstavnik je komentirajući neustavnu proslavu Dana Republike Srpske 9. januara rekao kako za međunarodnu zajednicu postoji samo dejtonska Bosna i Hercegovina i Republika Srpska koja je dobila svoj legitimitet 21. novembra 1995. godine u Dejtonu

 

Nakon što su iz Republike Srpske krenule reakcije zbog toga što je, kako tvrde iz ovog bh. entiteta, visoki predstavnik Valentin Incko uporedio Republiku Srpsku sa Nezavisnom državom Hrvatskom, iz OHR-a je za BHRT potvrđeno da osnovna poruka nije trebalo da bude ovo poređenje.

 

“Fokus poruke visokog predstavnika bio je, kao što je visoki predstavnik i ranije često isticao, da se prekine s retorikom okrenutom ka podjelama i da političari konačno postignu dogovor o datumima koje ova zemlja i njeni građani mogu obilježavati tako da se na jednak način obuhvate svi segmenti društva. Tokom obilježavanja 9. januara bila su isključena dva konstitutivna naroda, Bošnjaci i Hrvati. Povrh toga, Ustavni sud je tri puta donio odluku o ovom datumu. U svakoj državi odluke Ustavnog suda su konačne i obvezujuće za sve”, piše u odogovoru OHR-a koji je dostavljen BHRT-u.

 

Podsjećamo, visoki predstavnik je komentirajući neustavnu proslavu Dana Republike Srpske 9. januara rekao kako za međunarodnu zajednicu postoji samo dejtonska Bosna i Hercegovina i Republika Srpska koja je dobila svoj legitimitet 21. novembra 1995. godine u Dejtonu.

 

“Ako bismo počeli slaviti “praznike” kao što je 9. januar, onda bi se neki mogli dosjetiti i da se slavi, recimo, 10. april, dan kada je osnovana Nezavisna Država Hrvatska (NDH). Mislim da to nikome ne pada na pamet i da treba gledati prema budućnosti, a ne prema prošlosti”, poručio je tada Incko.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/em)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook