Zapovjednica NATO-a u BiH uputila novo pismo bh. javnosti

Giselle Wilz: Moje pismo je pogrešno predstavljeno i želim biti veoma jasna u vezi tri stvari...

Front11.01.17, 17:29h

Giselle Wilz: Moje pismo je pogrešno predstavljeno i želim biti veoma jasna u vezi tri stvari...
Pismo koje sam poslala ministrici odbrane ukazujući na zabrinutost NATO-a oko učešća OS BiH u aktivnostima povodom Dana Republike Srpske je uvelike pogrešno predstavljeno, pojašnjava generalica Wilz

 

Brigadna generalica Giselle M. Wilz i zapovjednica NATO Štaba u BiH uputila je pismo javnost povodom komentara o pismu upućenom ministrici odbrane u vezi učešća OS BiH na ceremoniji koja je održana 9. januara:

 

„S obzirom na veliki interes za ovo pitanje, želim biti veoma jasna u vezi tri stvari. Prvo, pismo koje sam poslala ministrici odbrane ukazujući na zabrinutost NATO-a oko učešća OS BiH u aktivnostima povodom Dana Republike Srpske je uvelike pogrešno predstavljeno. Stoga ću distribuirati primjerak svog pisma kako ne bi bilo konfuzije oko onog što sam napisala. 
Drugo, OS BiH su izgradile značajan ugled i u zemlji i u inostranstvu. Ministrica odbrane i njeni zamjenici, zajedno sa načelnikom Zajedničkog štaba i njegovim zamjenicima, uprkos političkim pritiscima marljivo rade na kontinuiranoj transparentnosti i profesionalizaciji Oružanih snaga kako bi osigurali da one ispunjavaju svoje obaveze prema svim građanima, što one i rade u veoma kompleksnom okruženju. A vojnici, podoficiri i oficiri OS BiH uvijek iznova građanima BiH dokazuju svoju predanost i profesionalizam: dovoljno je samo osvrnuti se njihova stalna nastojanja u području deminiranja i podrške civilnim vlastima.

 

Treće, puno je špekulacija oko korištenja ovlaštenja koje imaju međunarodne vojne snage u skladu sa Aneksom 1 A Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, ali, kao što je jasno navedeno u mom pismu, ovdje je prvenstveno riječ o primjeni  zakona BiH. Činjenica je da, u slučaju mogućeg kršenja zakona koji se odnose na  odbranu, institucije BiH imaju odgovornost prema svim građanima da provedu istragu, utvrde činjenice i poduzmu odgovarajuće radnje. Nadam se da će politički lideri potaći nadležne institucije i pomoći im da urade svoj posao u okviru uspostavljenog okvira.“


U pismu koje je stiglo u prilogu maila stoji slijedeće;

 

pismo-marini-pendes

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/em)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook