Problematična politika koju vodi Beograd

Bivši hrvatski ministar: Hrvatska mora Srbiji blokirati put ka EU dok ne promijene odnos prema BiH

Front11.01.17, 12:02h

Bivši hrvatski ministar: Hrvatska mora Srbiji blokirati put ka EU dok ne promijene odnos prema BiH
Nas ne bi trebao brinuti banjalučki tamburaš. Mislim na Dodika. Nas treba brinuti politika koju vodi Beograd

 

Bivši hrvatski ministar odbrane Ante Kotromanović komentirajući obilježavanje 9. januara u Banja Luci rekao je u emisiji Otvoreno na HRT 1 u ponedjeljak navečer da treba brinuti politika koju vodi Beograd, „a ne banjalučki tamburaš“, misleći na Milorada Dodika.

 

Osvrnuo se i na dolazak Tomislava Nikolića na proslavu neustavnog Dana Republike Srpske i rekao da bi sutra hrvatski vanjski poslovi trebali jasno reći da Srbija nikada neće postati članica EU-a, dok ne uskladi svoju politiku s vanjskom i sigurnosnom politikom Unije.

 

- Nas ne bi trebao brinuti banjalučki tamburaš. Mislim na Dodika. Nas treba brinuti politika koju vodi Beograd. Danas (9. januara op.a.) je Nikolić bio dole u Banja Luci. Ja mislim da bi sutra naše ministarstvo vanjskih poslova, ili neko ko se brine o tome, trebao jasno reći da Srbija nikada neće postati članica Evropske unije, nikada neće zatvoriti poglavlje vanjska politika i sigurnost Evropske unije, dok ne uskladi svoju politiku sa vanjskom politikom Evropske unije. To prvenstveno mislim na Bosnu i Hercegovinu. A, politika evropske unije je jedinstvena zemlja, i nema tu nikakvog šaranja. Ja mislim da mi tu moramo naći naše partnere u Evropi, od Francuza, Nijemaca i drugih..., i reći (Beogradu op.a.) jasno i glasno: „Da gospodo, tako se ne vodi politika dobrosusjedstva i širenja stabilnosti u regiji“.

 

Ja bih to sutra napravio, i čvrsto i jasno traži od Beograda da promijeni svoju politiku prema Banja Luci. Mislim da je to ključni problem, a ne ovaj banjalučki tamburaš, koji svako malo živcira pola Evrope – rekao je Kotromanović.

 

Kompletnu izjavu možete pogledati na linku OVDJE, od 29:50.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook