Reagirao na izjavu Valentina Inzka

Crnadak: Poređenje RS s NDH jedna od najstrašnijih izjava usmjerena prema RS-u

Front11.01.17, 10:27h

Crnadak: Poređenje RS s NDH jedna od najstrašnijih izjava usmjerena prema RS-u
Podsjetio je da RS ima narod koji vjeruje u evropske vrijednosti te da je antifašistički narod koji predstavlja sve suprotno u odnosu na NDH

 

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak kazao je da je poređenje Republike Srpske s Nezavisnom Državom Hrvatskom (NDH) jedna od najstrašnijih izjava usmjerena prema RS-u i srpskom narodu, ali je usmjerena i protiv smirivanja političkih tenzija u BiH.

 

Na taj način reagirao je na izjavu visokog predstavnika BiH Valentina Inzka, koji je upredio ovaj bh. entitet s NDH, kazavši da Inzko možda misli da je time naštetio samo RS-u, ali je zapravo "zabio nož u leđa" svima koji pokušavaju popraviti imidž BiH u svijetu i pokušavaju iz perioda tame i sukoba povesti BiH u bolju budućnost.

 

Dodao je i da se kao ministar vanjskih poslova BiH, nalazi među najodgovornijim osobama u zemlji kada je u pitanju razvijanja dobrosusjedskih odnosa, evropskih integracija i unapređenja imidža BiH, te je zbog toga najoštrije osudio i odbacio poređenje RS-a sa zločinačkom NDH, jer to nanosi direktnu štetu.

 

Podsjetio je da RS ima narod koji vjeruje u evropske vrijednosti te da je antifašistički narod koji predstavlja sve suprotno u odnosu na NDH.

 

- Ovaj narod se borio i ginuo da bi NDH bila  poražena zajedno s drugim fašistima i nacistima tokom Drugog svjetskog rata  i nezabilježena je sramota, na bilo koji način, porediti NDH s RS-om - podvukao je Crnadak u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova.

 

Zbog svega toga, naglasio je da je izjava Inzka uvredljiva i neprihvatljiva, te je izrazio nadu da se ubuduće neće baviti "katastrofalnim ideološko-historijskim poređenjima".

 

(FENA/dg)


DEPO
KOMENTARI