Savjetnik Bakira Izetbegovića pojasnio

Cikotić: Predsjedništvo BiH je kao kolektivni organ vrhovni komandant OS BiH

Front10.01.17, 21:51h

Cikotić: Predsjedništvo BiH je kao kolektivni organ vrhovni komandant OS BiH
Potvrdio je da je već pokrenuta istraga o odgovornosti za sudjelovanje u obilježavanju ''dana RS-a''

 

Bivši ministar odbrane BiH i savjetnik člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića Selmo Cikotić prokomentirao je stav Kabineta povodom sudjelovanja dijela Oružanih snaga (OS) BiH u ceremoniji obilježavanja "dana RS-a" i okarakterizirao kao „presedan da je član Predsjedništva samostalno donio odluku, jer je Predsjedništvo BiH kao kolektivni organ, a ne bilo koji njegov član, vrhovni komandant Oružanih snaga“.

 

- Dozvoljeno je bilo angažiranje OS BiH 8. januara, što je jedna vrsta civilizacijskih vrijednosti, tradicije, ali i praksi o upotrebi Oružanih snaga. Na osnovu svih tih pojedinosti, nije bilo predviđeno nikakvo angažiranje Oružanih snaga 9. januara - naglasio je.

 

Po njegovim riječima Izetbegović je bio iznenađen činjenicom da je jedinica OSBiH bila upotrijebljena.

 

- Ovo je presedan da je član Predsjedništva samostalno donio odluku, jer je Predsjedništvo BiH kao kolektivni organ, a ne bilo koji njegov član, vrhovni komandant Oružanih snaga - kazao je Cikotić.

 

Potvrdio je da je već pokrenuta istraga o odgovornosti za sudjelovanje u obilježavanju "dana RS-a".

 

- Predsjednik Izetbegović pokrenut će postupak da te okolnosti budu rasvijetljene. Trenutno ne bih želio da komentiram bilo šta više od toga. Tek nakon ispitivanja i utvrđivanja većeg broja činjenica treba doći do stvarnih pokazatelja. Obilježavanju 'dana RS-a' bila je prisutna jedinica s oznakama OSBiH sa zastavom BiH, s počastima predsjedavajućem Predsjedništva BiH. U svemu tome može se iščitavati jedna pozitivna dimenzija, ali u ovom trenutku okolnosti upotrebe Oružanih snaga nisu u potpunosti razjašnjene - izjavio je on.

 

Po zakonu, Predsjedništvo BiH je kao kolektivni organ vrhovni komandant Oružanih snaga BiH. Čitav je niz odluka koje se mogu donijeti samo konsenzusom svih članova - od upućivanja Oružanih snaga u operacije, do smjene generala ili načelnika Zajedničkog štaba i njegovih zamjenika. Isto to može učiniti i komadantica NATO Štaba.

 

(FENA/dg)


DEPO
KOMENTARI