Ministarstvo odbrane BiH 'bez komentara do kraja istrage'

Lud, zbunjen, neutralan: Jedan član Predsjedništva pokreće istragu zbog naredbe drugog člana Predsjedništva

Front10.01.17, 12:38h

Lud, zbunjen, neutralan: Jedan član Predsjedništva pokreće istragu zbog naredbe drugog člana Predsjedništva
"Pod kojim okolnostima i kako je došlo do učešća i postrojavanja pripadnika OS BiH danas (9. janauara), Ministarstvo odbrane BiH će ustanoviti kroz lanac komandovanja i ostale funkcionalne nadležnosti i o istom izvijestiti Predsjedništvo BiH", navodi se u jučerašnjem saopštenju.

 

Nakon postrojavanja Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka po naređenju predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladena Ivanića u aktivnostima tokom obilježavanja Dana Republike Srpske juče u Banjaluci,  danas je potvrđeno da je pokrenuta istraga o učešću pripadnika Oružanih snaga.

 

U Ministarstvu odbrane BiH potvrđeno je Feni da je pokrenuta istraga u vezi s postrojavanjem pripadnika Oružanih snaga BiH 9. januara u Banjoj Luci.

 

- Pod kojim okolnostima i kako je došlo do učešća i postrojavanja pripadnika OS BiH 9. januara, Ministarstvo odbrane BiH će ustanoviti kroz lanac komandovanja i ostale funkcionalne nadležnosti i o tome izvijestiti Predsjedništvo BiH - navedeno je iz tog ministarstva.   

 

Ministarstvo odbrane BiH je jučer saopćilo da je izdalo Zajedničkom štabu OS BiH pismene upute u kojima se isključuje bilo kakvo učešće pripadnika OS BiH u aktivnostima 9. januara.

 

Na glavnom banjalučkom trgu jučer je postrojena počasna jedinica Oružanih snaga BiH čiji starješina je predao raport predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću.

 

Pripadnici počasnog voda Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH bili su postrojeni na Trgu Krajine u okviru aktivnosti obilježavanja “Dana RS-a”, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.


I iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića juče je saopšteno da će tražiti da se ispitaju sve činjenice u vezi sa angažmanom pripadnika Oružanih snaga BiH u odnosu na Zakon o odbrani, Zakon o službi u OS, te Pravilnikom o pukovima i Pravilnikom o svečanostima i ceremonijama.

 

(FENA/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/em)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook