Lider srpskog LDP-a najavio propast RS-a

Čedo Jovanović: Republika Srpska je usamljena i izolovana, broji neprijatelje, a ekonomski posustaje

Front10.01.17, 08:44h

Čedo Jovanović: Republika Srpska je usamljena i izolovana, broji neprijatelje, a ekonomski posustaje
- Nikolić ne misli na Republiku Srpsku, već samo o svojoj predsjedničkoj kampanji, i nije ga sramota da u Banjaluci slavi Dan Republike Srpske, uprkos tome što je ćutao o referendumu kada se o tom danu odlučivalo", naveo je lider LDP-a

 

Srbima u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini je potrebna politika koja bi naišla na razumjevanje onih sa kojima su bili u najvećem nesporazumu, a to nije Beograd, već Sarajevo, Zagreb i međunarodna zajednica, naveo je Čedomir Jovanić, lider LDP-a Srbije.

 

"Sve što prati Dan Republike Srpske dodatno konfrontira srpski narod sa Bošnjacima i Hrvatima, umjesto da sa njima popravlja odnose kako bi od Bosne i Hercegovine nakon godina sukoba napokon bila stvorena funkcionalna država. Republika Srpska i Srbi koji tamo žive će razlog za slavlje imati onda kada ih budu poštovali oni na koje su najupućeniji, a to su Bošnjaci i Hrvati u Bosni i Hercegovini", stoji u saopćenju LDP-a.

 

"Poruke koje su danas poslate iz Banjaluke ugrožavaju Srbe i Republiku Srpsku i zbog toga je naša dužnost da pokažemo i snagu i pamet za politiku koja će preokrenuti hronično loše odnose u regionu, a posebno u Bosni i Hercegovini. Cilj stavljanja u prvi plan obilježavanja Dana Republike Srpske jeste pokušaj da se sakrije činjenica da je Republika Srpska usamljena i izolovana, da prebrojava svoje neprijatelje, umjesto da stvara odnose prijateljstva i poštovanja, da nailazi na sve manje razumijevanje, ne samo u Srbiji, već i u čitavom regionu i svijetu, da ekonomski posustaje i da su njeni građani ostali bez entuzijazma i nade u bolje sutra koja je potrebna ne samo Republici Sprskoj, već čitavoj Bosni i Hercegovini", naveo je Jovanović.

 

"Najnovije izjave Milorada Dodika predstavljaju najveću prijetnju i apsolutno su suprotstavljeni interesima Srbije. Kao što je, zloupotrebljavajući Srbiju i manipulišući nesrećama i Srba i Bošnjaka, organizovao referendum o Danu Republike Srpske koji nije donio ništa dobro ni Srbima, ni Bošnjacima, ni Republici Srpskoj, Milorad Dodik danas svojim nedopustivim izjavama o izlasku RS iz sastava BiH, zbog svojih ličnih interesa, otvoreno poziva na kršenje Dejtonskog sporazuma bez kojeg Republike Srpske ne bi bilo, i samim tim osuđuje srpski narod u Republici Srpskoj na nove sukobe i nova stradanja. Ni Srbiju, koja je kao potpisnik Dejtonskog sporazuma obavezna da čuva mir na prostorima bivše Jugoslavije, neće zaobići posljedice novih sukoba koje izaziva rukovodstvo Republike Srpske, i koji su danas svog najjačeg zagovornika imali u nacionalističkom ispadu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića. Nikolić ne misli na Republiku Srpsku, već samo o svojoj predsjedničkoj kampanji, i nije ga sramota da danas u Banjaluci slavi Dan Republike Srpske, uprkos tome što je ćutao o referendumu kada se o tom danu odlučivalo", naveo je lider LDP-a.

 

"Zato je od najveće važnosti da Vlada Srbije napravi politički iskorak koji će značiti raskid sa politikom guranja Srba u Republici Srpskoj u nove sukobe, a da građanske demokratske snage u Srbiji budu predvodnici u formulisanju nove regionalne politike koja podrazumijeva pomirenje i konačno odustajanje od propalih politika devedesetih zbog kojih su milioni stradali, i zbog kojih i dan danas ljudi u regionu ne žive normalan život, već njegovu imitaciju", stoji na kraju saopćenja LDP-a i njihovog lidera Čedomira Jovanovića.

 

(N1/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/em)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook