pogled iz susjedstva nimalo optimističan

Stier: Obilježavanje Dana RS u BiH svjedoči o eskalaciji tenzija u toj državi, a to nije započelo danas...

Front09.01.17, 20:14h

Stier: Obilježavanje Dana RS u BiH svjedoči o eskalaciji tenzija u toj državi, a to nije započelo danas...
Unatoč odluci Ustavnog suda, obilježavanje dana Republike Srpske u BiH svjedoči o jednom procesu eskalacije tenzija u BiH- kazao je Stier

 

Ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier komentirao je obilježavanje dana Republike Srpske u BiH.

 

Unatoč odluci Ustavnog suda, obilježavanje dana Republike Srpske u BiH svjedoči o jednom procesu eskalacije tenzija u BiH. To je jedan proces koji nije započeo danas. Neki ključni međunarodni čimbenici to potiču, a s druge strane neki dopuštaju da se to održava bez većih reakcija, kazao je Stier.

 

Hrvatska je dala veliki doprinos BiH, ali često je puta samo dobivala optužbe da je bila agresor i naši časnici dobivaju optužnice. U tim i takvim okolnostima jedino što danas želim reći je - pozvati sve aktere u BiH da na miran i odgovoran način pronađu rješenja za otvorena pitanja koja stoje između tri konstitutivna naroda. Hrvatska će i dalje podupirati teritorijalni integritet BiH, kao države gdje se konačno u praksi mora poštovati institucionalna jednakopravnost triju konstitutivnih naroda, dodaje. 

 

Odgovarajući na pitanje na koga je konkretno mislio kada je kazao da neki dopuštaju obilježavanja bez većih reakcija, Stier kaže kako je istaknuo da je to jedan proces koji nije danas započeo i kako smo svjesni da su za puno manje stvari nekada bili sankcionirani hrvatski čelnici. To danas nije i vjerojatno neće biti slučaj, ali trebamo mirne glave gledati ovaj proces, trebamo razumjeti koje su okolnosti i pozvati sve da se na miran način riješe otvorena pitanja, napomenuo je. 

 

(HRT, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook