zdravlje djeteta

Namirnice koje su najčešći pokretači svih alergijskih reakcija

Lifestyle09.01.17, 19:47h

Namirnice koje su najčešći pokretači svih alergijskih reakcija
PET DO ŠEST posto djece mlađe od tri godine alergično na neku namirnicu, važno je da prepoznate znakove alergijske reakcije. Kod neke su djece takve reakcije opasne po život

 

Alergije na hranu mogu biti prouzročene gotovo svim vrstama hrane, od voća i povrća, pa do mesa.


   
PET DO ŠEST posto djece mlađe od tri godine alergično na neku namirnicu, važno je da prepoznate znakove alergijske reakcije. Kod neke su djece takve reakcije opasne po život. 

 

Alergije na hranu mogu biti prouzročene gotovo svim vrstama hrane, od voća i povrća, pa do mesa. Kod odraslih alergije na hranu vrlo rijetko nestaju, dok djeca alergije na neke namirnice, kao što su mlijeko i soja, jednostavno prerastu, za razliku od alergija na kikiriki, ribu i rakove kojih se ni mališani ne mogu lako riješiti. Većina djece dogura do odrasle dobi bez ikakvih alergija, ali neka reagiraju na određene namirnice. 

 

Postoje namirnice koje su direktni krivci za čak 90 posto svih alergijskih reakcija na hranu. To su: mlijeko, jaja, kikiriki, orašasti plodovi (bademi, orasi, lješnjaci), riba, rakovi te soja i pšenica. Navedene namirnice najveća su opasnost za alergičare jer mogu izazvati vrlo jake, pa i po život opasne reakcije. Čak i ako je početna reakcija blaga i čini se kao da se dijete spontano oporavlja, treba ga hitno odvesti k liječniku gdje će ga promatrati 24 sata; ponekad se javi sekundarna reakcija koja je mnogo ozbiljnija od one prve. 

 

Alergijsku je reakciju važno prepoznati što prije. Simptomi alergije na hranu javljaju se za nekoliko minuta ili najviše dva sata nakon što dijete pojede hranu na koju je alergično. 

 

Neki od simptoma alergija: 

 

Osjećaj grebanja grla, plitko disanje (nedostatak daha), svrbež oteklina, dahtanje, Oticanje grla, lica ili usana, vrtoglavica, svrbež, povraćanje, proljev, grčevi u trbuhu, pad krvnog tlaka, promjena boje kože (blijeda ili plavkasta). 

 

Bilo koje od ovih simptoma alergije na hranu ne treba zanemarivati, jer mogu imati kobne posljedice. Sumnjate li da je vaše dijete alergično na hranu, testirajte ga kod liječnika. Saznat ćete na koje je namirnice alergično te kolika doza alergena kod njega može izazvati reakciju. Ako dijete doživi samo jednu ozbiljnu alergijsku reakciju, savjetujte se s dječjim alergologom. Djeca koja imaju astmu sklonija su doživjeti ozbiljnu alergijsku reakciju nego druga alergična djeca. 

 

Dijete koje ima ozbiljne alergijske reakcije trebalo bi nositi neki znak upozorenja (kao medicinsku narukvicu) na kojemu bi trebala biti napisana alergija ili alergije i po mogućnosti na što je alergično. 

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


DEPO
KOMENTARI