saopćili obrazloženje

MO BiH nije izdalo naređenje za učešće OS BiH u Banjoj Luci

Front09.01.17, 16:39h

MO BiH nije izdalo naređenje za učešće OS BiH u Banjoj Luci
Ministarstvo odbrane BiH je u skladu sa propisima i procedurama, Zajedničkom štabu OS BiH pravovremeno, 06.januara 2017. godine, dostavilo smjernice o postupanju pripadnika OS BiH na aktivnostima u Banja Luci 8. i 9. januara ove godine

 

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine nije izdalo naređenje za učešće pripadnika Oružanih snaga BiH u aktivnostima u Banja Luci 9. januara 2017.godine.

 

Ministarstvo odbrane BiH je u skladu sa propisima i procedurama, Zajedničkom štabu OS BiH pravovremeno, 06.januara 2017. godine, dostavilo smjernice o postupanju pripadnika OS BiH na aktivnostima u Banja Luci 8. i 9. januara ove godine.

 

Prethodno je MO BiH, u vezi sa aktom NATO štaba u Sarajevu, od Predsjedništva BiH tražilo upute u vezi sa zahtjevom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića za odavanje počasti za angažman Počasne jedinice OS BiH 09. januara.

 

Kako se Predsjedništvo BiH  nije očitovalo o našem dopisu do 8. januara, to je Ministarstvo odbrane BiH istoga dana u 12.00 sati izdalo privremeno naređenje Zajedničkom štabu OS BiH da se obustave sve radnje u vezi angažiranja pripadnika OS BiH za 9. januar u Banjoj Luci.

 

Također, istoga dana u 18.00 sati Ministarstvo odbrane BiH je izdalo Zajedničkom štabu OS BiH pismene upute u kojima se isključuje bilo kakvo učešće pripadnika OS BiH u aktivnostima 9. januara, kako je to navedeno i u pismu NATO štaba u Sarajevu.

 

Pod kojim okolnostima i kako je došlo do učešća i postrojavanja pripadnika OS BiH danas, Ministarstvo odbrane BiH će ustanoviti kroz lanac komandovanja i ostale funkcionalne nadležnosti i o istom izvijestiti Predsjedništvo BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MO BiH.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook