NAKON PRESUDE OPĆINSKOG SUDA U TUZLI

Najveća korupciona drama u BiH dobila konačan epilog: 'Tuzla-kvarc' potpisao ugovor o koncesiji za još dva ležišta!

Biznis Klub09.01.17, 16:34h

Najveća korupciona drama u BiH dobila konačan epilog: 'Tuzla-kvarc' potpisao ugovor o koncesiji za još dva ležišta!
Današnjim ugovorom o koncesiji za preostala dva ležišta, ova teška i sumorna priča definitiva je potvrda pobjede pravde, ali je njena cijena, nažalost, suviše visoka

 

Danas je između Ministarstva industrije, energetike i rudarstva TK i kompanije "Tuzla-kvarc"  d.o.o. potpisan Ugovor o koncesiji za ležišta Moluška Rijeka i Kužići na području grada Tuzla, čime je jedna od najvećih korupcijskih drama u postratnoj BiH dobila konačan epilog.


Nekadašnja uspješna i prosperitetna firma za eksploataciju kvarcnog pijeska, nakon dugogodišnje, mučne i iscrpljujuće borbe protiv nezajažljivog koruptivnog sistema u vladajućim strukturama Tuzlanskog kantona i kantonalnog tužilaštva, dobila je koncesiju za eksploataciju na još dva ležišta, od ukupno tri sa kojima raspolaže ova kompanija.


Podsjećamo, prvi ugovor, za eksploataciju kvarcnog prijeska na lokalitetu Bukinje, potpisan je krajem avgusta prošle godine, nakon 14 mjeseci borbe "na život i smrt" radnika i rukovodstva "Tuzla-kvarca", što je tada označilo najveću pobjedu pravde nad korupcijom u poslijeratnoj BiH.


O stradanju Tuzla-kvarca, herojske firme koja je prijavila korupciju i prošla kroz brutalnu odmazdu i najveću osvetu sistema, DEPO Portal pisao je kontinurano tokom protekle dvije godine, ali pisali su i svjetski mediji i međunarodne organizacije.


A da koruptivni sistem, ipak, nije svemoguć pokazala je i oslobađajuća presuda Općinskog suda u Tuzli, donijeta 22. decembra prošle godine, kojom je odbijena optužnica Kantonalnog tužilaštva TK protiv "Tuzla-kvarca" i Smajila Velagića kao odgovornog lica, po optužnici podignutoj 16.06.2015.godine za navodno krivično djelo teška krađa zbog eksploatacije kvarcnog pijeska bez zaključenog ugovora o koncesiji.


Ova prvostepena oslobađajuća presuda potvrdila je još jednom ono što su COD Luna-Savjetodavni centar za zaštitu uzbunjivača i veliki broj međunarodnih eksperata za zaštitu zviždača od početka tvrdili - da je optužnica protiv firme "Tuzla-kvarc" čin osvete glavnog kantonalnog tužioca Tomislava Ljubića, koji je podigao neosnovanu, neargumentovanu i tendencioznu optužnicu sa ciljem discipliniranja zviždača, čime je pokrenuo lavinu negativnih događaja po 35 radnika/rudara ovog preduzeća. Sve to je u martu 2016. godine kulminiralo prijetnjom rudara da će izvršiti samoubistvo skokom sa 35 metara visokog silosa sa ciljem zaustavljanja štetnih mjera protiv prijavitelja korupcije.


Današnjim ugovorom o koncesiji za preostala dva ležišta, ova teška i sumorna priča definitiva je potvrda pobjede pravde, ali je njena cijena, nažalost, suviše visoka.

 

tuzla-kvarc-koncesija-2
tuzla-kvarc-koncesija-3

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook