Novi izum koji je oduševio svijet

Google ponovo pomjera granice: 'Im2Calories' na osnovu slike može izračunati kalorije na vašem tanjiru

Tehno09.01.17, 14:03h

Google ponovo pomjera granice: 'Im2Calories' na osnovu slike može izračunati kalorije na vašem tanjiru
Umjesto ručnog ubacivanja podataka u pojedinu aplikaciju kako bi dobili podatak o kalorijskoj vrijednosti pojedinog obroka, "Im2Calories" procjenjuje ovu brojku na temelju fotografije samog jela

 

Na skupu "Rework Deep Learning Summitu“ održanom u Bostonu, Googleov istraživač Kevin Murphy otkrio je zanimljiv novi projekt koji koristi sofisticirane algoritme za analiziranje fotografija hrane kako bi procijenio koliko se kalorija nalazi na tanjuru.

 

Zove se "Im2Calories", a cilj mu je pojednostaviti proces računanja hrane i planiranje obroka. 

 

Da bi procijenio kalorijsku vrijednost pojedinog jela on broji njegove elemente – primjerice, 3 kriške hrskave slanine, 2 pečena jaja i sve eventualne umake, a njihovu veličinu dobiva uspoređujući komade pojedine namirnice s veličinom tanjura i drugim objektima na fotografiji. 

 

"Im2Calories" ne zahtijeva fotografije visoke rezolucije, već može "čitati“ i one koje se objavljuju na društvenoj mreži Instagram. 

 

Tokom prezentacije Kevin Murphy je priznao da se program može ispraviti preko padajućeg izbornika – primjerice, ako je isti zamijenio prženo jaje za poširano, ili je nešto u potpunosti krivo pročitao. 

 

U ovoj fazi "Im2Calories" griješi pri preračunavanju kalorijske vrijednosti za oko 20 posto, no dizajniran je tako da poboljšavaju s upotrebom. Google je nedavno zatražio patent za ovu revolucionarnu tehnologiju, a još uvijek nije poznato kada će biti dostupna široj javnosti.

 

(Punkufer.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/em)

 

 

 


DEPO
KOMENTARI