Koncertna sezona 2016-2017

Prvi koncert u Novoj godini: Veče Johanna Sebastiana Bacha uz Belmu Alić i Jeremya Josepha

Kultura09.01.17, 10:36h

Prvi koncert u Novoj godini: Veče Johanna Sebastiana Bacha uz Belmu Alić i Jeremya Josepha
Prvi koncert pod nazivom "Veče Johanna Sebastiana Bacha" je zakazan za 11. januar, a održat će se u prostorijama Bošnjačkog instituta – Fondacija Adila Zulfikarpašića s početkom u 19.30 sati

 

 


Muzički život Sarajeva će i u hladnim januarskim danima biti zvučno 'okićen' s tri vrhunska koncertna događaja u organizaciji Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.  


Prvi koncert pod nazivom "Veče Johanna Sebastiana Bacha" je zakazan za 11. januar, a održat će se u prostorijama Bošnjačkog instituta – Fondacija Adila Zulfikarpašića s početkom u 19.30 sati.

            
Sadržaj koncerta, sa sobom donosi barokno ozračje kompozicionih ostvarenja Johanna Sebastiana Bacha (1685–1750), jednog od najvećih kompozitorskih imena što ih je iznjedrila višestoljetna zapadnoevropska muzička historija. Repertoar je sačinjen od Tri sonate pomenutog kompozitora izvorno komponovane za violu da gambu i čembalo, koje će ovom prilikom biti upriličene u adaptaciji za violončelo i klavir, a izvest će ih eminentna bosanskohercegovačka violončelistica Belma Alić te Jeremy Joseph, istaknuti orguljaš s bečkom adresom.

 

jeremy-joseph

            
Belma Alić je naša višestruko nagrađivana violončelistica, čiju je dosadašnju karijeru obilježio zavidan broj zapaženih javnih nastupa, djelatnost pri brojnim kamernim ansamblima i orkestarskim sastavima, suradnja sa istaknutim imenima svjetske umjetničke scene, te plodonosan pedagoški rad. Tokom rada na vlastitoj doktorskoj disertaciji pod nazivom Nove tehnike u literaturi za violončelo 20. i 21. stoljeća, koja se može smatrati svojevrsnom krunom njenog dosadašnjeg umjetničkog i naučnog angažmana, ova istaknuta violončelistica je u BiH premijerno izvela preko 20 kompozicija.


Kako je ranije navedno, klavirska dionica koncertnog programa povjerena je Jeremyu Josephu, orguljašu svjetskog kalibra čiji se trenutni umjetnički i pedagoški angažman vezuje uz austrijsku prijestolnicu. Joseph je stručnu muzičku naobrazbu stekao na njemačkim Univerzitetima u Lübecku i Stuttgartu, a iza njega se nalazi impozantan broj javnih nastupa i zapaženih rezultata na takmičenjima diljem svijeta.

 

vece-johanna-sebastiana-bacha


Svi zainteresovani pozivaju se da 11. januara, uz vrhunske interpretacije potencijalno najsavršenije muzike ikada napisane, svojim prisustvom pozdrave promociju umjetničke muzike kao istinskog kulturnog bogatstva.


Ulaz na koncert je besplatan! Dobrodošli!

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook