Zapovjednica NATO-a u BiH kategorična

Giselle Wilz: Nijedan pripadnik OS BiH ne smije učestvovati na obilježavanju 9. januara

Front06.01.17, 10:05h

Giselle Wilz: Nijedan pripadnik OS BiH ne smije učestvovati na obilježavanju 9. januara
Wilz kaže da su pripadnici OS BiH položili zakletvu da će braniti ustavni poredak BiH

 

Komandant NATO Štaba u BiH, brigadna generalica američke vojske Giselle Wilz kazala je za novinsku agenciju Patria da je institucionalni i pravni okvir jasan, piše bh. novinska agencija Patria.

 

- Sistem pukova, uključujući i Treći (Republika Srpska) pješadijski puk, uspostavljen je sporazumom sva tri konstitutivna naroda kako bi se kreirao odobreni mehanizam za njegovanje posebnih naslijeđa i tradicija. U skladu s dogovorenim, sve aktivnosti pukova moraju se odobriti kroz lanac komandovanja koji je definisan zakonima i propisima u oblasti odbrane. Ministrica odbrane je bila upravu kada nije odobrila učešće OS BiH u aktivnostima 9. januara. 

 

Wilz kaže i da su pripadnici OS BiH položili zakletvu da će braniti ustavni poredak BiH.

 

-  Osim toga, Zakon o odbrani jasno kaže da aktivnosti koje su u suprotnosti sa Općim okvirnim sporazumom za mir predstavljaju osnov za smjenu s dužnosti. U ovom trenutku, učešće bilo kog pripadnika OS BiH u bilo kojem dijelu programa “Dana Republike Srpske” 9. januara predstavljalo bi kršenje Zakona o odbrani: prema zakonu, te osobe bi podlijegale disciplinskim mjerama, uključujući i otpust iz vojne službe. Njihovi postupci bi se mogli razmatrati i u kontekstu Aneksa 1A Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

 

(NAP/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/em)


DEPO
KOMENTARI