Obrađeni podaci za pola godine

U prvih šest mjeseci 2016. u BiH najviše investirala Slovenija, a zatim Kuvajt i Turska

Biznis Klub03.01.17, 12:31h

U prvih šest mjeseci 2016. u BiH najviše investirala Slovenija, a zatim Kuvajt i Turska
Podatke o investiranim sredstvima zvanično prikuplja i objavljuje Centralna banka BiH, i da su dosad obrađeni samo podaci za prvo polugodište 2016.

 

Prema preliminarnim podacima za prvo polugodište 2016., neto stvorene finansijske obaveze u okviru direktnih investicija Platnog bilansa BiH iznosile su 194 miliona KM (s procijenjenim zadržanim zaradama), što predstavlja smanjenje direktnih stranih investicija za 46,8 posto u odnosu na isti period 2015., potvrđeno je Feni iz Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA).

 

Dodaju da podatke o investiranim sredstvima zvanično prikuplja i objavljuje Centralna banka BiH, i da su dosad obrađeni samo podaci za prvo polugodište 2016.

 

U okviru tokova direktnih stranih investicija, bez zadržanih zarada, u prvom polugodištu 2016. u BiH je najviše investicija pristiglo iz Slovenije, a slijede Kuvajt i Turska.

 

Djelatnosti u okviru kojih je registrirano najviše stranih ulaganja su: proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda, trgovina na veliko (osim trgovine motornim vozilima i motociklima) i proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom.

 

Što se tiče procjena Direkcije za ekonomsko planiranje BiH, za 2017. se očekuje oko milijardu KM stranih ulaganja, bazirano na najavljenim investicijama u energetskom sektoru i turizmu. Međutim, iz FIPA-e naglašavaju da sa najavama moramo biti oprezni s obzirom na to da se projekcije i za 2016. očigledno neće ostvariti.

 

Iz FIPA-e navode da će u 2017. staviti fokus na promoviranje energetike, turizma i poljoprivrede, kao i druge sektore za koje investitori iskažu interes, a u saradnji s diplomatsko-konzularnom mrežom BiH i Vanjsko-trgovinskom komorom BiH. Promotivne aktivnosti u većem obimu će fokusirati na dvije ili tri zemlje u svijetu kao što su Njemačka, Turska i Kina od kojih očekuju veći priliv stranih ulaganja.

 

Također, nastavit će raditi na medijskom promoviranju BiH u svijetu u skladu s finansijskim mogućnostima i u saradnja sa DKP mrežom, kao i stranim ambasadama u BiH.

 

Ističu da je potrebno više raditi i na medijskoj promociji Bosne i Hercegovine u inozemstvu, s obzirom na to da je naša zemlja nepoznanica u svijetu.
 

(FENA/em)

 


DEPO
KOMENTARI