IZLOŽBA U GALERIJI SUVREMENE UMJETNOSTI CHARLAMA

Sve što se željeli da znate o AFŽ-u koji je na Balkanu vratio ženi dostojanstvo

Kultura25.12.16, 20:27h

Sve što se željeli da znate o AFŽ-u koji je na Balkanu vratio ženi dostojanstvo
Izložba i promocija "Izgublena revolucija: AFŽ imeđu mita i zaborava" zakazana za kraj godine (29.12) izaziva veliki interes umjetničke javnosti u Sarajevu. Umjetnice okupljeni oko udruženja "Crvena" će preko autorskih pet tekstova i umjetničkih radova na ovo temu pokušati da današnoj publici objasne značaj Antifašističkog fronta žena (AFŽ) u Drugom svijetskom ratu ali i uvremenu socijalističke Jugoslavije

 

Iskustvo pobjede i poraza, afežeovsko i naše, prošlo i sadašnje, podsjetnik je da naše nove i buduće borbe i frontovi koje trebamo utvrditi, i brojne bitke koje trebamo izvojevati stoje otvoreni i jednom otjelovljeni u borbi afežovki za bolje sutra.udruženje za kulturu i umjetnost CRVENA  vas poziva na izložbu i promociju Zbornika: Izgubljena revolucija: AFŽ između mita i zaborava, koje će se održati u četvrtak, 29.12.2016. u 19 sati, u Galeriji suvremene umjetnosti Charlama.

 

Zbornik Izgubljena revolucija: AFŽ između mita i zaborava,  jedan je od ishoda višegodišnjeg rada Udruženja Crvena na stvaranju online Arhiva antifašističke borbe žena Bosne i Hercegovine i Jugoslavije (http://www.afzarhiv.org/). Dio je to napora da se doprinese kolektivnom znanju o djelovanju Antifašističkog fronta žena, ali i potraga za onom stranom historije koja je uvijek bila na marginama. Unatoč masovnosti koja je bila važan cilj, te kasnije odlika Antifašističkog fronta žena (riječ je o najbrojnijem pokretu žena na našim prostorima i šire), AFŽ ostaje historijskom nepoznanicom. Online arhiv i Zbornik koji je iz njega nastao mogu poslužiti kao historijske lekcije ili čitavi udžbenici, uz pomoću kojih, s onu stranu patrijarhata i revizionističkih ideja totalitarizma, pokušavamo misliti vlastitu historiju, bez da je monumentaliziramo.

 

Pet autorskih tekstova ispisuju ideološki višestrane reprezentacije AFŽ-a, s jedne strane propitujući revolucionarne lomove, a s druge kontradikcije trenutka koji je označio historijski preokret za žene. U Zborniku, kojem je svoj doprinos dalo i pet bosanskohercegovačkih vizualnih umjetnica, pronalazimo ilustracije ključnih tema Arhiva, kao što su politička, ilegalna i borbena djelovanja jugoslavenskih žena  neposredno pred, za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata. Tokom istraživačko-kreativnog procesa koji je prethodio stvaranju Zbornika, osim ilustracija, umjetnice su,  u različitim crtačkim tehnikama, producirale i nove radove  koji sačinjavaju ovu grupnu izložbu.

 

Autorice i autor tekstova su: Ajla Demiragić, Chiara Bonfiglioli, Danijela Majstorović, Tijana Okić i Boriša Mraović, dok ilustracije i umjetničke radove potpisuju: Adela Jušić, Aleksandra Nina Knežević, Kasja Jerlagić, Nardina Zubanović i  Sunita Fišić.

 

Na izložbi će po prvi put biti prikazan i video “Drugarica je bila ovdje” sarajevskog umjetnika Maka Hubjera, koji se u recentnom periodu bavi  spomenicima socijalističke Jugoslavije i njihovim “arhiviranjem” u prostore izvan političkog.

 

Zbornik je objavljen uz podršku  Rosa Luxemburg Stiftung – Southeast Europe, dok su produkcija radova i izložba omogućeni podrškom Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti.


Četvrtak, 29. decembar 2016. godine u 19 sati, Galerija  suvremene umjetnosti Charlama (Privredni grad KJP, Centar Skenderija).

 

(DEPO PORTAL)


DEPO
KOMENTARI