Uštedite novac

Korisni savjeti kako da smanjite potrošnju goriva

Auto & Dom21.12.16, 12:16h

Korisni savjeti kako da smanjite potrošnju goriva
Pomislite na koristi koje će vaši napori za manju potrošnju goriva donijeti našemu planetu i budućim generacijama

 

Nije važno gdje živite i kakav auto vozite, iz svakoga rezervoara za gorivo uvijek možete istisnuti još koji kilometar. Ako dobijete kilometar ili dva po litri goriva, skupit će se.

 

Sljedećih 11 savjeta za uštedu na gorivu sigurno će pomoći da vaše vozilo bude ekonomičnije. Uštedjet ćete dakle novac, a istodobno smanjiti emisiju CO2 u okoliš. Sa svakim savjetom malo ćete povećati broj prijeđenih kilometara po spremniku goriva; ako udružite više njih, razlika će biti osjetna.

 

Pomislite na koristi koje će vaši napori za manju potrošnju goriva donijeti našemu planetu i budućim generacijama.

 

Usporite:

 

Jedan je od najjednostavnijih i najučinkovitijih načina smanjenja potrošnje goriva sporija vožnja. Što je veća brzina, veća je i potrošnja goriva Ako npr. povećate brzinu s 40 km/h na 80 km/h, time ćete gotovo udvostručiti potrošnju. Naravno da i prevelika i premala brzina uzrokuju veću potrošnju u l/100 km. Optimalna je potrošnja goriva kod brzine između 50km/h i 70km/h.

 

Promijenite način vožnje:

 

Ako sporo ubrzavate i oprezno mijenjate stupnjeve prijenosa, možete uštedjeti puno goriva. Unaprijed razmislite kad ćete se zaustaviti pa nećete trebati naglo kočiti, gledajte daleko naprijed na cestu i ako vidite da promet na raskrižju stoji, spustite nogu s papučice za gas i se polako se približavajte raskrižju. Kod agresivne vožnje, kao što je npr. gas do daske, a zatim naglo kočenje, potrošit ćete čak 20% više goriva nego kod smirene vožnje.

 

Vozite u što višem stepenu prijenosa:

 

Automobili su tako zasnovani da treba početi u najnižem stepenu prijenosa jer je tu snaga motora najveća, a kad postignemo određenu brzinu, vožnjom u najvišem mogućem stepenu prijenosa sigurno ćemo smanjiti potrošnju goriva. Ako se u niskom stepenu prijenosa vozimo naokolo, možemo puno povećati potrošnju goriva. Ako je sigurno, uvijek pokušajte pomaknuti u viši stepen prijenosa.

 

Promišljena upotreba tempomata:

 

Upotrebom tempomata možete smanjiti potrošnju goriva jer tako zadržavate ravnomjernu brzinu na ravnim cestama i po nizbrdici. Ako kod vožnje po uzbrdici budete upotrebljavali tempomat, on će tjerati vozilo na veću brzinu da zadrži podešenu brzinu, a time će se povećati potrošnja goriva.

 

Klimatski uređaj upotrebljavajte umjereno:

 

Klimatski uređaj dodatno je opterećenje za motor automobila pa mu je potrebno više goriva. Bez uporabe klimatskog uređaja potrošnja goriva niža je do 3%. Razmislile zar ne biste radije isključili klimu kada vam vanjske temperature to dopuštaju, osobito zimi. Kod vrlo spore vožnje ili dok mirujete, otvorite prozore i otvore za zrak te uživajte u laganom strujanju zraka.

 

Izbjegavajte prazni hod motora:

 

Kad je vozilo u praznom hodu, miruje, a gorivo ipak troši, što znači nula kilometara po litri. Ako motor ugasite dok čekate, a kad želite krenuti, ponovno ga upalite, potrošit ćete manje goriva nego ako ga ostavite da radi u praznom hodu dok auto stoji na mjestu.

 

Odstranite nepotreban teret:

 

Što je vozilo teže, više mu je energije potrebno za kretanje, zato prevoženje nepotrebnih tereta znači veću potrošnju goriva. Za svakih 50 kilograma dodatnoga tereta potrošnja goriva poveća se za 1–2%. Dobro promislite što vam je uistinu potrebno u automobilu, a sve ostalo maknite.

 

Odstranite nepotreban teret:

 

Što je vozilo teže, više mu je energije potrebno za kretanje, zato prevoženje nepotrebnih tereta znači veću potrošnju goriva. Za svakih 50 kilograma dodatnoga tereta potrošnja goriva poveća se za 1–2%. Dobro promislite što vam je uistinu potrebno u automobilu, a sve ostalo maknite.

 

Držite zatvorene prozore:

 

Otvoreni prozori i krov stvaraju aerodinamični otpor, koji usporava vozilo. Da bismo očuvali željenu brzinu, potrebno nam je više energije, zato trošimo više goriva. Učinkovitost potrošnje goriva možete jednostavno povećati tako da zatvorite prozore i krov automobila.

 

Održavajte svoj automobil na odgovarajući način:

 

Pobrinite se za dobro održavanje i redovite servisne preglede svojega automobila pa će dati najviše od sebe. Prljave svjećice, nečist zračni filtar ili začepljen uljni filtar povećavaju potrošnju goriva. Redovita zamjena ulja također je važna za učinkovitu potrošnju goriva. Dobro održavan motor čak do 4% povećava uštedu na gorivu.

 

Pobrinite se da gume sve vrijeme imaju stalan pritisak zraka:

 

Gume s preniskim pritiskom zraka imaju veći otpor kotrljanja i za kotrljanje im je potrebno više energije, a to znači veću potrošnju goriva. Iz gume na naplatku vrlo sporo izlazi zrak, zato treba redovito provjeravati pritisak i pobrinuti se da bude sve vrijeme u skladu s preporukama proizvođača vozila o pritisku zraka u gumama. Ako u gumama imate odgovarajući pritisak zraka, možete uštedjeti do 5%* goriva. Gume s odgovarajućim pritiskom zraka ujedno su sigurnije i dulje upotrebljive.

 

(Hayat.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


DEPO
KOMENTARI