FOTO/ Modernizacija UKC TUzla

Velika pomoć djeci oboljeloj od malignih bolesti: U Tuzli otvoreno renovirano Odjeljenje za onkologiju i leukemiju

Hronika16.12.16, 15:58h

Velika pomoć djeci oboljeloj od malignih  bolesti: U Tuzli  otvoreno renovirano Odjeljenje za onkologiju i leukemiju
U BiH ima oko 60 pacijenata najmlađeg uzrasta koji su oboljeli od malignih bolesti i leukemije. Od njih jedna trećina je s područja Tuzlanskog kantona i velika je pomoć za njih i roditelje što ubuduće neće morati na tretman odlaziti u Sarajevo

 

Svečanim otkrivanjem ploče s imenima šezdesetak donatora iz zemlje i inostranstva, na Klinici za dječije bolesti UKC Tuzla danas je otvoreno renovirano Odjeljenje za onkologiju i leukemiju.

 

Ploču su otkrile šefica Odjela za onkologiju dr. Amila Latifagić i predsjednica Udruženja porodica i prijatelja djece oboljele i izliječene od leukemije i drugih malignih bolesti PIPOL Tuzla Amra Saračević, koje je pokretač inicijative za prikupljanje sredstava i realizaciju projekta moderniziranja spomenutog odjeljenja.

 

- Osnovna svrha ovog objekta je da se djeci omogući adekvatno liječenje i boravak u bolnici, a u konačnici da se kompletan proces liječenja provodi u UKC, a ne da kao do sada moraju odlaziti na tretman u Sarajevo. Neka im ovo bude sigurna luka na putu liječenja, a osoblju bolnice želim što manje ovakvih pacijenata. Zahvaljujemo  svima koji su pomogli da se otvori ovo odjeljenje – izjavila je za Fenu Amra Saračević.

 

Načelnik Klinike za dječije bolesti dr. Edin Husarić istaknuo je da je u moderniziranje Odjeljenja uloženo oko 100.000 KM.

 

- U BiH ima oko 60 pacijenata najmlađeg uzrasta koji su oboljeli od malignih bolesti i leukemije. Od njih jedna trećina je s područja Tuzlanskog kantona i velika je pomoć za njih i roditelje što ubuduće neće morati na tretman odlaziti u Sarajevo, nego će svu potrebnu brigu imati ovdje – rekao je dr. Husarić.

 

Uime Vlade TK-a na otvaranju Odjeljenja za onkologiju i leukemiju govorio je ministar zdravlja Bahrudin Hadžiefendić.

 

- Želim najaviti da će otprilike za mjesec dana na Klinici za dječije bolesti biti otvoren i hirurški blok ove zgrade, tako da će se i nužni operativni zahvati ubuduće obavljati ovdje, a ne drugdje – istaknuo je ministar Hadžiefendić.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook