Zbog propusta u sprječavanju pranja novca

Intesa Sanpaolo banka kaženjena s 235 miliona dolara

Biznis Klub16.12.16, 10:56h

Intesa Sanpaolo banka kaženjena s 235 miliona dolara
Banka je također osposobljavala zaposlenike za obradu poslovnih transakcija iz Irana na način da ih se olako ne poveže s osobama i subjektima pod sankcijama, kao i što je namjerno sakrivala podatke od bankovnih istražitelja, kaže regulator

 

Talijanska banka Intesa Sanpaolo u četvrtak je pristala platiti 235 miliona dolara kazne financijskom regulatoru države New York zbog propusta u sprječavanju pranja novca i kršenja bankovih zakona o tajnosti.

 

Intesa Sanpaolo i njezina njujorška podružnica loše su upravljali sustavom za praćenje transakcija, propustivši otkriti sumnjive transakcije povezane s naftnim kompanijama, navodi se u priopćenju Državnog ureda New Yorka za financijske usluge.

 

Banka je također osposobljavala zaposlenike za obradu poslovnih transakcija iz Irana na način da ih se olako ne poveže s osobama i subjektima pod sankcijama, kao i što je namjerno sakrivala podatke od bankovnih istražitelja, kaže regulator.

 

Mnoga kršenja su se dogodila prije deset i više godina, iako je regulator i nedavno utvrdio bančine propuste u nadgledanju transakcija, pa tako i ove godine.

 

Intesa Sanpaolo, vlasnica PBZ banke, istaknula je u izjavi kako se kazna odnosi na 'određene slabosti i nedostatke u kontroli sprječavanja pranja novca, politikama i procedurama njihove podružnice u New Yorku'.

 

Iz banke su rekli kako je istraga počela 2007. i kako je kazneni nadzor američkih vlasti okončan 2012. bez optužbi. Istraga se vodila o tome kako je banka provodila plaćanja subjektima pod sankcijama SAD-a , kažu iz banke. Ističu kako su zbog kršenja postojećih sankcija u američki proračun 2013. uplatili 2,9 miliona dolara.

 

Istraga njujorškog regulatora je utvrdila kako je podružnica banke neadekvatno reagirala na tisuće upozorenja njihovog sustava nadzora, koji koristi ključne riječi i algoritme za prepoznavanje sumnjivih transakcija.

 

- Nesavjesno ponašanje ove banke je vrsta ponašanja koje može potaknuti međunarodnu kriminalnu aktivnost, čime se ozbiljno ugrožava sigurnost međunarodnog financijskog sustava - izjavila je Maria Vullo, nadzornica u Državnom uredu New Yorka za financijske usluge.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook