prednosti i nedostaci

Koliko je učinkovita i zdrava dijeta sirovom hranom?

Lifestyle15.12.16, 09:38h

Koliko je učinkovita i zdrava dijeta sirovom hranom?
Mnogo je popularnih dijeta koje naizgled daju odlične rezultate, ali dugoročno nisu najbolje rješenje

 

POJEDINCI koji stalno vode borbu s mršavljenjem isprobat će gotovo sve savjete i dijete ne bi li se riješili viška kilograma.

 

Mnogo je popularnih dijeta koje naizgled daju odlične rezultate, ali dugoročno nisu najbolje rješenje- piše Index.hr.

 

Jedna od takvih dijeta je i dijeta sirovom hranom, koja je unazad nekoliko godina postala trend među vježbačima i onima koji žele mršavjeti, ali i općenito kao zdrav način prehrane.

 

Je li dijeta sirovom hranom dobar, zdraviji izbor i jesu li tvrdnje onih koji se zalažu za nju u potpunosti točne?

 

Takva dijeta zahtjeva da se jede isključivo sirova hrana što uključuje voće, povrće, orašaste plodove, sjemenke, biljna ulja i sl., obično se rade sokovi sirovog voća i povrća, i sve to bez kuhanja. Razlog tome jest što se kuhanjem i ostalim načinima pripreme hrane iz namirnice gube važni nutrijenti i enzimi, dok će se konzumacijom istih sirovih namirnica sve sačuvati, stoga je takav način prehrane zdraviji.

 

Ako ste do sada zanemarivali unos voća i povrća, te jeli uglavnom nezdravu hranu u pretjeranim količinama, onda dijeta sirovom hranom je svakako bolji izbor, međutim, stručnjaci se slažu kako odlazak u drugu krajnost nije najbolje rješenje.

 

Kuhanjem, pečenjem i ostalim načinima pripreme hrane pri kojima se koriste visoke temperature zaista će se smanjiti udio enzima, vitamina i minerala u namirnicama. Međutim, ionako tek jako mala količina enzima preživi put kroz želučanu kiselinu, tako da će količina preostala u umjereno kuhanim namirnicama biti dovoljna. Udio vitamina i minerala se rijetko smanjuje ispod 60% nakon kuhanja, i to se odnosi na 16 vitamina i samo 8 minerala koji su osjetljivi na termičku obradu namirnica. Primjerice, vitamin C prilično je osjetljiv, te se u slučaju termičke obrade njegova količina smanjuje, ali zato sve se to može nadoknaditi konzumacijom tek pokoje citrus voćke. 

 

S druge strane, dijeta sirovom hranom ima nekoliko nedostataka. Prije svega, takva dijeta je isključiva- isključuje mnoge važne i zdrave namirnice koje se ne mogu jesti bez termičke obrade, poput krumpira, graha ili leće, te je mali ukupni unos proteina s potpunim profilom aminokiselina. Dakle, stručnjaci je ne smatraju uravnoteženom prehranom. Isto tako, takve dijete brzo propadnu, te dolazi do jo-jo efekta, vraćanja na stari način prehrane i vraćanja izgubljenih kilograma. Uz to, udio nekih bioaktivnih tvari, kao što je antioksidant likopen iz rajčice, puno je veći nakon kuhanja, stoga termička obrada u tom slučaju povećava nutritivnost namirnice. Povrh svega, kuhanje na temperaturi većoj od 75 °C uništit će većinu bakterija koje mogu uzrokovati trovanje hranom. 

 

Dobra i zdrava prehrana podrazumijeva, naravno, ravnotežu. Prehrana mora biti bogata sirovim namirnicama voća, povrća, i orašastih plodova, ali isto tako i namirnicama koje je potrebno termički obraditi. Želite li mršavjeti nemojte tražiti drugu krajnost, trudite se da većinu vaših obroka čini povrće, kako kuhano, tako i sirovo, a uz to i neka proteinska namirnica. Raznolikost u izboru voća i povrća osigurat će optimalan unos svih važnih vitamina i minerala.    
 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook