FOTO/ Protestni marš na ulicama Sarajeva

Građani više neće mirno gledati kršenje svojih prava: Uzmite nam megafon, bićemo još glasniji!

Front10.12.16, 15:26h

Građani više neće mirno gledati kršenje svojih prava: Uzmite nam megafon, bićemo još glasniji!
Sudionici protestnog marša "Ljudska prava na agendu" krenuli su ispred zgrade Akademije likovnih umjetnosti do zgrada zakonodavnih tijela, a pročitali su konkretne zahtjeve

 

 

 

Grupa aktivista i organizacija civilnog društva okupila se danas na protestnom maršu i tako, na Međunarodni dan ljudskih prava, ukazala na probleme koji ih se direktno tiču (diskriminaciju, nasilje i kršenje ljudskih prava kojima su okruženi).

 

Sudionici protestnog marša "Ljudska prava na agendu" krenuli su ispred zgrade Akademije likovnih umjetnosti do zgrada zakonodavnih tijela, a pročitali su konkretne zahtjeve.

 

Jedna od organizatorica Lejla Huremović kaže da je akcent na zaštiti prava na život i sigurnost, zaštiti od nasilja, izgradnji tolerantnog društva, ali i osiguran pristup zdravstvu i zaštiti javnih dobara.

 

Bitnim smatra na današnji dan poručiti da građani neće mirno gledati, kako je kazano, institucionalno, društveno i individualno kršenje ljudskih prava.     

 

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se 10. decembra na dan potpisivanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima 1948. godine kada je (bez razlika) priznato pravo svih ljudi na život, slobodu i sigurnost.

 

(Fena/ad/Foto:Fena)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook