FIDEL CASTRO PRIZNAO

Progon homoseksualaca bio je velika pogreška

Arhiva01.09.10, 21:04h

U prvom intervju jednom stranom listu (La Jornada, Meksiko) otkad je ozdravio i otkad je ponovno aktivan, kubanski komunistički lider Fidel Castro kazao je da je progon homoseksualaca u vrijeme početka kubanske revolucionarne vladavine bio velika pogreška

Fidel Castro'Da, bili su to trenuci velike nepravde (…) I ako je neko za to odgovoran, onda sam to ja', izjavio je Fidel, ali se i ogradio time da je tada bio okupiran drugim pitanjima: ustroj nove vlasti, rat sa SAD-om, brojni atentati koji su pokušani protiv njega, itd.

Castro, međutim, smatra da lično nikad nije bio homofob i da je više puta govorio u prilog slobode seksualne orijentacije. No meksički ga je novinar podsjetio na jedan govor iz 1963. kada je za homoseksualce rekao da su osobe 'devijantnog ponašanja'.

Castro je priznao krivicu za uspostavu kampova za prisilni rad kontrarevolucionara u koje se slalo i homoseksualce. Danas, kaže, situacija je potpuno drukčija, vlada potpuna sloboda i nema diskriminacije. Štaviše, njegova nećakinja, kći brata i predsjednika Raula Castra, vodi Nacionalni centar za seksualnu edukaciju koji vodi brigu i o hirurškim zahvatima (plaća ih država) kojima se obavlja promjena spola.

(Tportal.hr, DEPO/md)