PRIDRUŽITE SE DOBROJ TEATARSKOJ ZABAVI

Jubilarno 155. izvođenje monodrame 'Ćorkan': Haris Burina pred publikom u Tuzli

Kultura08.12.16, 11:22h

Jubilarno 155. izvođenje monodrame 'Ćorkan': Haris Burina pred publikom u Tuzli
Jubilarno 155. izvođenje monodrame "Ćorkan" Haris Burina je odlučio da podijeli sa publikom u Tuzli. Pridružite se dobroj teatatrskoj zabavi u subotu, 24.decembra, od 20 sati u BKC-u

Andrićevog "Ćorkana" kao paradigmu duše bosanskog čovjeka poznati bh. glumac Haris Burina u srcu nosi dugi niz godina. Tekst svoje monodrama, u kojoj je osim izvorne novele "Ćorkan i Švabica" uvršteno i mnogo toga što je Andrić o Ćorkanu napisao i izjavio, Burina je faktički dovršio još 1993 godine.


Ipak ova monodrama premijerno je izvedena tek 2011. na sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, simbolično obilježavajući 50 godina od Andrićevog dobijanja Nobelove nagrade za književnost.


Kako sam glumac kaže: "Čekao sam kaže da se poklope sve okolnosti da ga na scenu i postavim".


Na pitanje zašto je baš odabrao "Ćorkana", Burina citira Andrića:


- Iznenadi ljude nečim poznatim. Svi znamo "Ćorkana", e sad ja želim da iznenadim ljude tim poznatim. Ponosan sam što sam u toj pedesetogodišnjici ponudio nešto što je napisano po Andriću... jer ja u svojoj monodrami hvalim pisca. Smatram da sam suštinu Andrićevog "Ćorkana" davno pokupio, osjetio, doživio i jednostavno salio u svoju dušu i tijelo.


- Pisana riječ dozvoljava da svako od nas ima svoju misao, ali ono što je Andrić htio preko "Ćorkana" da kaže ja potpisujem da sam taj dio uradio i ne bojim se ničega na tom putu, dodaje Burina.


A da je ispravno i dobro postupio prepoznala je i publika, pošto je do sada ova monodrama izvedena 154 puta.


Za ovu predstavu zanimljiva je i činjenica da osim što je autor teksta, reditelj i glumac, Haris Burina je idejno osmislio i kostime i scenografiju, dok muziku potpisuje Davor Sučić alijas Sejo Sexon iz Zabranjenog pušenja.


Jubilarno 155. izvođenje monodrame "Ćorkan" Haris Burina je odlučio da podijeli sa publikom u Tuzli. Pridružite se dobroj teatatrskoj zabavi u subotu, 24.decembra, od 20 sati u BKC-u.


Karte po cijeni od 15KM (I-X red) i 10KM (XI – XXVI red) možete kupiti svakoga dana na biletarnici BKC-a Tuzla i u CD Shopu Sejo&Vili.

 

corkan-tuzla

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook