JEDITE IH UVIJEK PRIJE OBROKA

Suzbijači apetita: Magične supe koje pomažu u mršavljenju

Lifestyle05.12.16, 12:46h

Suzbijači apetita: Magične supe koje pomažu u mršavljenju
Supe se generalno smatraju suzbijačima apetita, jer tečnosti i čvrste materije u njima umanjuju glad, piše Dijetaplus.com

 

Svi mi volimo supe... ukusne su, zdrave, i nemaju puno kalorija. I pošto postoji puno različitih supa koje se prave od različitih sastojaka, tako su neke supe zdravije od drugih. U poređenju sa pićima koja su puna šećera, supa je niskokalorični obrok, velike hranljive vrednosti, sa puno vitamina i minerala.


Pokušaćemo da napravimo spisak od pet različitih supa koje će pomoći osobama koje žele da smršaju.

 
Supe se generalno smatraju suzbijačima apetita, jer tečnosti i čvrste materije u njima umanjuju glad, piše Dijetaplus.com.


Supa od povrća
Mešane supe od povrća imaju malo kalorija i kada se jedu pre obroka, pružaju osećaj punog stomaka, pa je količina unosa drugog jela značajno smanjena. Ovako se smanjuje ukupan unos hrane, te je to dobro za smanjenje težine.

 
Supa bogata kalijumom vezuje višak natrijuma, te se na ovaj način izbacuje višak tečnosti iz organizma. Nadimanje koje se javlja zbog unosa slane hrane se smanjuje, zahvaljujući supi od povrća. Konzumiranje supe od povrća ne samo da smanjuje količinu hrane koju ćete pojesti, nego ćete obezbediti i neophodne hranljive materije svom organizmu.


Ukoliko želite da smršate, možete probati da zamenite večernji obrok supom od povrća, jer je to zdravija opcija, sa manjim brojem kalorija. Zamena obroka supom nema nikakve nuspojave. A pošto svako povrće ima drugačiju hranljivu vrednost, konzumiranje različitih supa umesto obroka, svakog dana, tokom dužeg vremenskog perioda, vremenom će i pozitivno uticati na zdravlje, i smanjićete telesnu težinu.


Supa od brokolija
Iako se u svakoj supi koristi puno različitih sastojaka, dominantan ukus i aroma, završe u nazivu supe. Upravo tako, u supi od brokolija, ovo povrće maskira sve druge ukuse. Poput kupusa i ostalog povrća iz ove porodice, brokoli ima malo kalorija i puno klacijuma.


U procesu mršavljenja, visok nivo kalcijuma u brokoliju igra značajnu ulogu. Dijetetska vlakna u brokoliju imaju potencijal da spreče zatvor i pružaju vam osećaj zasićenosti, pa nećete jesti više nego što je potrebno. Na taj način, podstičete proces mršavljenja. Vlakna u brokoliju efektno snižavaju nivo holesterola u krvi, kao i unos masti.


Zbog ovoga je supa od brokolija vrlo efektna u smanjenju kilaže.


Supa od pečuraka
Pečurke imaju malo kalorija i ugljenih hidrata, a bogate su vitaminima iz B kompleksa, kao što su riboflavin, folati, tijamin i nijacin. Zato je supa od pečuraka zdrav izbor, koji će vam smanjiti apetit i sprečiti prejedanje.


Beta-glukoni i hitin su dijetetska vlakna koja se ponašaju kao punioci stomaka, koji će smanjiti apetit.


Supa od sočiva
Sočivo je mahunarka, koja postoji u različitim bojama i oblicima. Ono što je svima zajedničko jeste visok sadržaj proteina i mala količina kalorija, što je svojstvo po kom je samo soja bolja.

 
Supa od sočiva je izuzetno hranljiva, i sadrži pristojnu količinu proteina, gvožđa, kalijuma i dijetetskih vlakana. Redovno konzumiranje supe od sočiva povećava zasićenost, što smanjuje totalni unos hrane, što vodi do mršavljenja. U Indiji je supa od sočiva vrlo popularno jelo, koje je seo svakodnevne ishrane, zbog bogate hranljive vrednosti.


Supa od paradajza
Paradajz se redovno koristi kao povrće i voće. On ima antiupalna i antioksidantska svojstva.


Osim toga, paradajz sadrži malo kalorija, a puno likopena, antioksidanta koji pospešuje izlučivanje zdravih hormona. Ovaj hormon deli masti i posledično, sprečava gojenje.


Kako se prave ove supe
Svaku od ovih supa možete napraviti sa sastojkom iz naziva, kao osnovom. Zatim, dodajte i druge prikladne sastojke, po receptu. Neke supe se prave od pirea, dok su druge bistre, i prave se tako što prokuvavate povrće. Začini koji se obično dodaju su mleveni crni biber, prstohvat aleve paprike, so, peršun i bujon po izboru. U zavisnosti od vrste supe, možete dodati i neke zgrušnjivače. Začini koje ćete iskoristiti uliniće supu i zdravijom, pored toga što će joj dati ukus. Da biste poboljšali ukus, možete dodati i malo soli ili šećera, ali vodite računa da budu zaista u minimalnoj količini. Ovo je bitno samo zbog toga što je nama cilj da izbacimo višak kalorija.


Konzumiranje supa mora biti dopuna dijeti. Kada konzumirate supe u cilju mršavljenja, jedite ih pre obroka, kako biste smanjili ukupan unos hrane. 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook