Međunarodna konferencija u Washingtonu

Zabrinjavajući trend odlaska mladih iz BiH

Hronika05.12.16, 08:59h

Zabrinjavajući trend odlaska mladih iz BiH
Kako je moguće da se dopušta kontinuirani i sve masovniji odlazak visokokvalifikovane radne snage koja bi trebala da predstavlja ključni potencijal razvoja jedne zemlje?

 

Zabrinjavajući trend odlaska mladih iz BiH bit će jedna od tema o kojoj će se razgovarati na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji koja počinje danas u Washingtonu u organizaciji Centra za transatlantske odnose SAIS pri Johns Hopkins univerzitetu.

 

Jedna od učesnica konferencije, Ajka Baručić, ekonomski ekspert u Institutu za razvoj mladih KULT, kazala je za Fenu da su reformski procesi proteklih godina polučili određenim rezultatima koji su unaprijedili položaj i prava mladih u Bosni i Hercegovini, poput donošenja Zakona o mladima FBiH i Zakona o omladinskom organizovanju RS, kao i provođenja određenih programa zapošljavanja, ali je trend odlaska mladih iz zemlje zbog problema nezaposlenosti još uvijek uveliko prisutan i zabrinjavajući.

 

- Postavlja se pitanje, kako je moguće da se dopušta kontinuirani i sve masovniji odlazak visokokvalifikovane radne snage koja bi trebala da predstavlja ključni potencijal razvoja jedne zemlje? U slučaju Bosne i Hercegovine, zemlje koja je u razvoju, zemlje koja provodi reformske procese i čija se privreda, obrazovni sistem i nauka bore da opstanu, zemlje kojoj su potrebni ljudi iznad prosječnih kapaciteta i rezultata koji mogu iznijeti težinu ovakvih procesa, ovo pitanje još više dobija na značaju - navela je Baručić.

 

Saša Toperić, direktor pri Centru za transatlantske odnose SAIS u Washingtonu, predsjedavat će Transatlantskim ekonomskim forumom koji će biti održan u ponedjeljak i utorak u Washingtonu. Forum će okupiti predstavnike poslovnog i političkog života iz 13 zemalja šireg Mediterana, uključujući BiH, a suorganizator je Američka privredna komora.

 

Ovo će biti prvi značajniji međunarodni multilateralni događaj u Washingtonu nakon izbora u SAD-u.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook