Predsjednik Srbije o posjeti Sarajevu

Tomislav Nikolić: Kako da idem nekome u goste kad nisam pozvan? Dok je Izetbegović predsjedavao...

Front03.12.16, 15:44h

Tomislav Nikolić: Kako da idem nekome u goste kad nisam pozvan? Dok je Izetbegović predsjedavao...
Upitan je li odluka Ustavnog suda da poništi referendum u RS može podgrijat tenzije u regiji on je rekao da misli da je Ustavni sud "izašao iz toga što mu je posao"

 

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić kaže da nikada nije dobio službeni poziv da posjeti Sarajevo, te da on ne može se nameta da ide u goste, a da "nikada, nikome nije odbio poziv za posjet".

 

Odgovarajući na pitanje novinara hoće li do kraja mandata posjetiti Sarajevo, on je rekao da je postojao plan da u vrijeme kada Predsjedništvom BiH predsjedava bošnjački predstavnik da ga pozovu u zvaničnu posjetu Sarajevu, ali da se to do sada nije ostvarilo, javlja Tanjug.

 

"Ne mogu se nametati da idem u goste, a nikada nisam odbio da negdje odem. Uvijek pokušavam uspostavit što bolje odnose", rekao je Nikolić novinarima u Beogradu.

 

Govoreći o odnosima sa službenim Sarajevom on je naglasio da Sarajevo često čini pogreške prema Srbiji, a da Srbija priznaje BiH zato što je garant Daytonskog sporazuma, da ne čini ništa da je destabilizira i da ne može učiniti ništa da je stabilizira.

 

"Srbija ima specijalne odnose sa RS koji su joj garantovani Daytonskim sporazumom, ne znam što još treba učiniti. Daytonski sporazum je zamislio državu koja funkcionira, očigledno da tako kako je zamislio Bosna ne može funkcionirati", naglasio je predsjednik.

 

Upitan je li odluka Ustavnog suda da poništi referendum u RS može podgrijat tenzije u regiji on je rekao da misli da je Ustavni sud "izašao iz toga što mu je posao".

 

"Ne možete kada se dogodi referendum i na njemu provjerite volju naroda da kažete da je neustavan. Pa taj narod piše Ustav i ako na referendumu donese nekakvu odluku onda bi trebalo da se zabrine onaj tko je pisao Ustav je li Ustav po volji naroda ili nije ", zaključio je Nikolić.

 

Na pitanje hoće li biti trojnog sastanka predstavnika Beograda, Zagreba i Sarajeva, on je rekao da postoje različite ideje, ali da ne moraju na trojnoj razini da se prave sastanci da bi imali bolje odnose.

 

"To se radi bilateralno. Srbija nema loš odnos prema Hrvatskoj. Nijedan pojedinac u Srbiji na bilo kojem položaju nikada nije ispoljio antagonizam prema Hrvatskoj", rekao je Nikolić.

 

On je dodao da se ponekad Hrvatskoj izravno odgovori na ono što što se u Hrvatskoj desi a odnosi se na Srbiju i srpski građane, te da onda "ispada kao da smo u svađi".

 

"Na hrvatskoj vladi je da se opredijeli hoće li biti ovisna o ultranacionalizmu, od fašizma koji je postojao i koji se uvijek nekako provlači. Hoće li ovisiti njezin uspjeh od toga ukoliko izjavi da mrzi Srbiju ili ne? U Srbiji se izbori ne dobivaju na mržnji prema bilo kome, posebno ne na mržnji prema Hrvatskoj ", rekao je predsjednik.

 

Kako kaže, ako Hrvatska nastavi ovako i ako "kad god im se učini da im treba, zbog popularnosti na domaćem terenu, izvade Pavelićevu zastavu pa se pod njom slikaju", onda ne mogu očekivati ​​da im Srbija vjeruje da oni žele dobre odnose.

 

(FENA/em)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook