IDEJA KOJA NIJE MOGLA PREŽIVJETI

Posljednja vizija posljednjeg premijera SFRJ: Kako je Ante Marković (u)vodio Jugoslaviju u Evropsku uniju?!

Hronika03.12.16, 10:07h

Posljednja vizija posljednjeg premijera SFRJ: Kako je Ante Marković (u)vodio Jugoslaviju u Evropsku uniju?!
Ante Marković, posljednji premijer u bivšoj Jugoslaviji, oborio je inflaciju i otpočeo snažne reforme kojima je nastojao da Jugoslaviju uvede u Evropsku uniju... Političari ga nisu podržali

 

 

Upamćen je kao predsjednik Saveznog izvršnog vijeća Jugoslavije za čijeg se mandata odlično živjelo.


Ante Marković, posljednji premijer u bivšoj Jugoslaviji, oborio je inflaciju i otpočeo snažne reforme kojima je nastojao da Jugoslaviju uvede u Evropsku uniju. Iako Marković nije bio opterećen nacionalizmom, usljed tadašnjih političkih prilika, njegovi planovi su osujećeni. Političari ga nisu podržali.


Marković je posljednje viđenje krize i moguće načine izlaska iz krize prenio prije smrti domaćinima u Beogradu na skupu o socijalnoj politici u vrijeme krize 2009. godine.


- Zašto se ne bi razgovaralo o nekoj vrsti cariske unije, koja može biti shvaćena ovako ili onako, određenih carinskih beneficija, da ove jadne privrede, ove naše koje su preostale iz nekog vremena u kojem su bile mnogo jače nego su danas, da se zaposle, da međusobno više kupuju, da međusobno više prodaju, da zaposle radnike tih zemalja, govorio je 2009. godine Ante Marković, posljednji premijer bivše SFRJ.


Savez suverenih država na ekonomskim osnovama je spas za zemlje regije, tvrdio je Marković.


Optimizma da nekadašnja Markovićeva ideja danas može zaživjeti, ekonomski stručnjaci nemaju.


- 2009. godine to je bila čista utopija, to jednostavno nije bilo moguće, nije ni danas moguće, mada imamo nešto drugačije uslove, u sve tri države na djelu su nacionalističke ideologije i nacionalističke oligarhije, koje kao takve ne vole ideju, ne odobravaju ideju otvaranja granica, slobodne trgovine, slobodnog kretanja, ističe profesor na ekonomskom fakultetu u Sarajevu Muris Čičić za Dnevnik TV1.


Godine 2009. Marković je tvrdio i da ne postoji sposoban kadar koji zemlje može voditi naprijed.


- Nemamo pravih ljudi, znalaca, to se odnosi i na Vlade, možda čak i prvenstvo. A bez toga nema riješenja. Mi uništavamo svakog čovjeka koji digne glavu malo iznad nečega, umjesto da mu damo šansu.


Ni danas ne postoje reformisti poput Markovića, oni koji će unatoč svemu voditi ka strukturnim reformama.


- Ništa što bi vodilo prema nekim strukturnim reformama u tom pogledu ne smije da se iskaže od strane političkih struktura, jednostavno u sistemu koji je izgrađen, a to je sistem klijentilističkog - mi ćemo paziti vas kao grupaciju, a vi ćete nama davati glasove - stoga nema nikoga ko bi pokušao nešto revolucionarnije, dodaje Čičić.


Zbog raspada države, reforma Ante Markovića je propala. Markovićev program je propao, jer su republike trošile budžete kako su htjele nezavisno od programa.


Ne može istovremeno da postoji jedinstveno monetarno područje i centralna banka sa jedne strane, i suverene fiskalne politike po zemljama, s druge.


A u prilogu TV1 pogledajte kako je mogući ekonomski opstanak ex-jugoslavenskih državica vidio Ante Marković...

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook