BALANS VITAMINA I MINERALA

13 namirnica za jačanje imuniteta: Kako da ostanete zdravi?

Lifestyle02.12.16, 11:16h

13 namirnica za jačanje imuniteta: Kako da ostanete zdravi?
Da bi se poboljšao imunitet, potrebno je unositi izbalansiranu količinu vitamina i minerala

 

 

Imunitet je jedan od najvažnijih faktora kad je zdravlje u pitanju. Potrebno je imati dobar imunitet kako se ne biste razboljeli. Kada vlada epidemija gripa na poslu ili u školi, osim vođenja računa o higijeni je potrebno i ojačati imunitet. Da bi se poboljšao imunitet, potrebno je unositi izbalansiranu količinu vitamina i minerala.


Imunitet možete poboljšati i tako što ćete uzimati suplemente u vidu tableta i slično, ali je prirodno ojačavanje imuniteta ipak najbolje što možete uraditi.


U nastavku navodimo namirnice koje su najbolje za jačanje imuniteta.

 

Jogurt

Za dobar imunitet je potrebno dosta probiotika. Najbolji i najlakši način da unesete u organizam što više probiotika jeste jogurt. Svjež jogurt je bogat zdravim bakterijama koje uništavaju loše bakterije u crijevima. Samo jedna šolja jogurta svakog dana će vam pomoći da vaš organizam proizvodi više bijelih krvnih zrnaca koja će spriječiti nastanak bolesti.


Bijeli luk

Bijeli luk sadrži mnoge neophodne minerale i vitamine koji pomažu u ojačavanju imuniteta i borbi protiv bolesti. Redovna konzumacija bijelog luka će poboljšati rad srca i regulisati krvni pritisak. Bijeli luk sadrži fitonutrijent alicin koji pomaže u održavanju cjelokupnog zdravlja organizma.


Citrusi

Voće poput limuna, pomorandže, limete i mandarine je vrlo bogato vitaminom C. Ovaj vitamin pomaže organizmu da se izbori sa kašljem, groznicom i gripom. Velike količine citrusnog voća će vašem organizmu dati potrebnu dozu vitamina C, kao i dovoljnu količinu minerala i pročistiti vam organizam iznutra.

 

Kurkuma

Kurkuma sadrži aktivnu komponentu koja se zove kurkumin. Ova komponenta daje kurkumi žutu boju, a za ljudski organizam je prava blagodet jer ima antigljivična, antibakterijska i antivirusna svojstva.


Redovna konzumacija kurkume će vam poboljšati imunitet i spriječiti nastanak mnogih bolesti. Kurkuma je takođe jak antioksidans i ima antiupalna svojstva, te nije čudo što se toliko koristi u ajurvedskoj medicini.


Đumbir

Đumbirov korjen je sličan kurkumi. Đumbir takođe ima svojstva zbog kojih se koristi u liječenju upala, infekcija i gripa. Ekstrakt đumbira poboljšava imunitet i podstiče varenje. Redovna konzumacija đumbira može spriječiti ili izliječiti kašalj, suho grlo, grip i loše varenje.


Kupusnjače

Kupus, karfiol i brokoli su neke od biljaka koje spadaju u kupusnjače. Ova vrsta povrća sadrži fitohemikaliju po imenu sulforafan, za koju se smatra da je izuzetna kad je u pitanju sprječavanje raznih bolesti. Takođe poboljšava funkciju jetre da izbaci sve toksine iz organizma. Dosta poboljšava imunitet jer ima dosta vitamina A, C i E.


Kivi

Kivi se smatra jednom od voćki koje su najbogatije antioksidansima. Kivi ima jako malo kalorija, a odličan je za imunitet. Poput citrusnog voća, kivi je bogat vitaminom C. Antioksidansi u kiviju pomažu u ojačavanju imuniteta i proizvodnji više bijelih krvnih zrnaca.


Pšenična trava

Pšenična trava sadrži dosta nutrijenata poput beta-karotena, vitamina C i B, aminokiselina, kalcijuma, kalijuma i magnezijuma. Možete i piti sok od pšenične trave. Složena struktura pšenične trave dosta pomaže u izbacivanju toksina nakupljenih u crijevima i poboljšava funkcionisanje jetre.


Rakovi, ostrige i plodovi mora

Selen je vrlo važan mineral koji je potreban organizmu. On je značajan za proizvodnju bijelih krvnih zrnaca i efikasnu borbu protiv bolesti. Selen može spriječiti i razvoj karcinoma. Ako volite plodove mora, slobodno navalite jer oni dosta poboljšavaju imunitet.


Koštunjavo voće

Koštunjavo voće kao što su bademi, indijski orah, orah i pistaći su bogati masnim kiselinama i mnogim mineralima koji su potrebni organizmu. Koštunjavo voće je izvrstan izvor vitamina E i selena. Redovna konzumacija koštunjavog voća može poboljšati imunitet i sniziti nivo holesterola. Koštunjavo voće je takođe bogato vlaknima i proteinima.


Šargarepa, bundeva i sladak krompir

Vitamin A je vrlo važan za dobar vid i zdravu kožu i igra značajnu ulogu u izgradnji koštane mase. Šargarepe, bundeva i sladak krompir su bogati vitaminom A. Redovna konzumacija ovog povrća vam može poboljšati imunitet kad su u pitanju bolesti koje pogađaju oči i kožu. Osim toga, sadrže i dosta beta-karotena, odličnog antioksidansa koji čuva zdravlje cijelog organizma.


Zeleno lisnato povrće

Dobro je ubaciti u redovnu ishranu što više zelenog lisnatog povrća, jer se tako dosta ojačava imunitet. Lisnato povrće je dobar izvor gvožđa i vitamina A, K i B. Bogato je i vlaknima i pomaže u dobrom radu crijeva tako što sprječava zatvor.


Pečurke

Pečurke sadrže mnogo vitamina i minerala koji su potrebni organizmu i pomažu u jačanju imuniteta tako što podstiču proizvodnju bijelih krvnih zrnaca. Šitake pečurke, hrastova sjajnica i zec-gljiva su vrste pečuraka za koje je dokazano da poboljšavaju imunitet.


Još neki savjeti da ostanete zdravi


-    Pokušajte da svakog dana izađete na sunce bar malo kako biste ostali aktivni i zdravi
-    Pijte što manje alkohola
-    Prestanite da pušite ako ste pušač
-    Ubacite više voća i povrća u ishranu
-    Spavajte i odmarajte kada se osećate umornim
-    Spavajte dovoljno i regulišite vrijeme kada spavate

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook