Hrvatske božićne pjesme, narodne igre i običaji

Festival 'Kao nekad pred Božić 2016' 7. decembra u sarajevskom BKC-u

Kultura01.12.16, 13:39h

Festival 'Kao nekad pred Božić 2016' 7. decembra u sarajevskom BKC-u
Ove godine sudjeluju neka od najvećih imena muzičke scene: Tereza Kesovija, Đani Maršan, Vlado Kalember, Lado Leskovar, Ivo Amulić, Zorica Kondža, Seid Memić-Vajta, Matko Jelavić, Dražen Žerić-Žera, grupa „Stijene“...

 

17. festival božićnih pjesama, narodnih igara i običaja „Kao nekad pred Božić 2016“ održat će se 7. decembra 2016. godine u 20:00 sati u sarajevskom Bosanskom kulturnom centru. Ulaznice možete kupiti na blagajni BKC-a, a cijena ulaznice je 12 KM.


„Ovaj festival je izuzetno važan ne samo za Sarajevo nego i za cijelu Bosnu i Hercegovinu jer prije svega doprinosi promociji i afirmaciji bosanskohercegovačke kulture i hrvatskog kulturnog identiteta u BiH a posvećen je najljepšem i najradosnijem katoličkom blagdanu Božiću.  


Kao i prethodnih 16 godina, i ove će godine na manifestaciji nastupiti folklorna društva iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske koja će predstaviti božićnu tradiciju i običaje na ovim prostorima i podsjetiti nas da je uistinu važno čuvanje i njegovanje tradicije i narodnih običaja koji su uistinu veliko bogatstvo za ovu zemlju, te popularni izvođači zabavne i ozbiljne muzike. Repertoar festivala sastavljen je od obrada tradicionalnih božićnih pjesama, klasičnih ulomaka, pop-rock božićnih hitova domaće produkcije, te obrada svjetskih božićnih evergreena. Popularni izvođači zabavne i ozbiljne muzike iz BiH, Hrvatske i Slovenije nastupit će u drugom, revijalnom dijelu programa. Muzičari nastupaju uz pratnju pijanista ili uz muzičku matricu, a pojedinačni nastupi traju najviše 10 minuta.


Ove godine sudjeluju neka od najvećih imena muzičke scene: Tereza Kesovija, Đani Maršan, Vlado Kalember, Lado Leskovar, Ivo Amulić, Zorica Kondža, Seid Memić-Vajta, Matko Jelavić, Dražen Žerić-Žera, grupa „Stijene“, a pored njih nastupit će i Akademski ansambl narodnih igara i pjesama „Seljo“, Narodni orkestar „Seljo“, Mladi tamburaški orkestar „Seljo“, Vokalni ansambl „Prijatelji“, „Mali Caritasovci“ iz Dječjeg vrtića „Sveta obitelj“, plesna skupina „Bellarte“, klapa Divna, vokalno-instrumentalni sastav „Lipe“, Amela Hubijer i Jakša Jurjević, Dragana Glumac, Anastazija i Dorija Jelić, Pero Križanović, B Stars iz Mostara kulturno-umjetnička društva iz Županje, hrvatsko kulturno umjetničko društvo Herceg Stjepan iz Ljubuškog, Mladen Jeličić Troko, pedagoško-muzički sastav „Pravo lice“ i band „ALFA“. 

 

Program je prilagođen muzičkm ukusima i afinitetima svih generacija i, naravno, prožet božićnim motivima i običajima, kao dijelovima sveukupne kulture i tradicije bosanskohercegovačkih katolika. Naglasila bih da je manifestacija prihvatljiva ne samo katolicima, nego svim građanima Sarajeva i BiH. Autor Festivala je producent, komunikolog i doktor znanosti Marijo Pejić.


Televizijska snimka Festivala bit će emitirana na Badnjak, prije početka prijenosa polnoćke iz sarajevske katedrale, na TVSA.


Ovim projektom želimo stvoriti blagdansku atmosferu u glavnom gradu BiH, prenijeti božićne poruke mira, veselja i tolerancije kroz prigodnu muziku, tekst i vizualni događaj, doprinijeti kulturnom životu Sarajeva, očuvati katoličku tradiciju u Sarajevu, popularizirati i afirmirati ideju multietničnosti, multikulturalnosti, multikonfesionalnosti, te vrijednosti građanske demokracije i civilnog društva te odvratiti pažnju publike od sivila svakodnevnice i dnevnopolitičkih zbivanja.


Također, u okviru ovog Festivala, Udruga Facultas za prosperitet mladih realizira i medijsku kampanju „Pjevaju šume“, s ciljem sprječavanja blagdanske masovne sječe i uništavanja borova, jela i smrče. Kroz ovu medijsku kampanju želimo, s ekološkog gledišta, sugerirati slavljenicima, koji kite božićno drvce u kući, da nabave imitaciju božićnog drvca. Osnovna poruka ove kampanje je: Ne treba biti licemjeran i u ime religije uništavati prirodu koju je Bog stvorio.“, izjavila je Ivana Krstanović, PR Festivala „Kao nekad pred Božić“.

 

Željko Gudelj, direktor Festivala zahvalio je svim prijateljima Festivala: Ministarstvo civilnih poslova BiH, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, Općina Centar, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, BH Telecom, Croatia Airlines, Sarajevski kiseljak, Grafotisak, Lutrija BiH, „Dukat“, TV SA, Depo Portal, Antena Sarajevo, Radio Mix, hoteli „Delminium“, „Saraj“ i „Astra Garni“, Svjetlo riječi i Katolički tjednik.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook