Foto / Svečanost u Gazi Husrev-begovoj biblioteci

U Sarajevu obilježen Dan Sandžaka: Ne smatramo se strancima, mi smo u svojoj matici

Hronika24.11.16, 21:53h

U Sarajevu obilježen Dan Sandžaka: Ne smatramo se strancima, mi smo u svojoj matici
Sandžaklije, ali i brojne prisutne goste pozdravio je i predsjednik Udruženja Ekrem Lekić koji je naglasio značaj obilježavanja Dana Sandžaka, 24. novembra 1943. godine, kada osnovano Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka

 

Udruženje građana porijeklom iz Sandžaka u Bosni i Hercegovini večeras je u sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu obilježilo Dan Sandžaka.

 

Taj datum u Pljevljima obilježen je u nedjelju, a u Sarajevu se, tradicionalno, obilježava uoči Dana državnosti BiH - 25. novembra. Poručeno je da na ovaj način žele istaknuti da je veza između BiH i Sandžaka neraskidiva.

 

Član Udruženja Muamer Kalić kazao je da su Sandžaklije u BiH u društvo integrisani bez ikakvih podjela i da to traje, te da je Dan državnosti njihov praznik.

 

- Mi se ne smatramo strancima, mi smo u svojoj matici. Zbog toga spajamo praznike - rekao je Kalić.

 

Sandžaklije, ali i brojne prisutne goste pozdravio je i predsjednik Udruženja Ekrem Lekić koji je naglasio značaj obilježavanja Dana Sandžaka, 24. novembra 1943. godine, kada osnovano Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS).

 

Podsjetio je na brojne aktivnosti Udruženja, ali je rekao su najponosniji na stipendije koje daju studentima iz cijele BiH.

 

Ove godine dodijelili su 30 stipendija, a rješenja studentima uručena su večeras.

 

Lekić je naveo da im je plan pomoći najboljim studentima porijeklom iz Sandžaka koji na fakultetu pokazuju dobre rezultate, ali da pomažu i drugima kojima je potrebna pomoć prilikom studiranja.

 

Svečanosti su prisustvovali članovi brojnih udruženja, profesori i akademici. 

 

(FENA/dg; Foto: Amer Beganović)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook